Érdekes tények Stephen Hawkingról



Néhány meglepő információ a világ egyik legismertebb, brit származású elméleti fizikusáról, aki 76 éves korában halt meg.Rossz tanuló volt a középsuliban: Hawking csak 8 évesen tanult meg olvasni, sokat lógott az középiskolából, a jegyei pedig rosszak voltak. Mindennek ellenére 100 százalékos eredményt ért el a fizikai vizsgán, amikor az Oxfordi Egyetemre jelentkezett.

Csak néhány évet jósoltak neki: Hawking 21 éves volt, amikor neurológiai betegséget, az amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizálták nála. Az orvosok csak két és fél évet jósoltak neki. Az elméleti fizikus életébe ebben az időszakban lépett be a későbbi felesége, Jane Wilde.

A szerelem és Jane hatalmas erőt adott neki, ahogy az a leukémiás kisfiú is, akit Hawking a kórházban ismert meg, és aki hosszas küzdelem után belehalt a betegségébe. Hawking ettől kezdve derűsebbnek látta az életét, mert úgy érezte, hogy van miért élnie, a világon pedig vannak, akiknek sokkal rosszabb az állapota.

Szerinte lehetetlen az Időutazás: Hawking szerint lehetséges a tér meghajlítása, az idő megfordítása, de úgy gondolta, hogy gyakorlatban a felszabaduló nagy energiák következtében képtelenség az időutazás.

Hawking ezt azzal akarta bizonyítani, hogy 2009-ben üdvözlőpartit rendezett az időutazóknak, amire a meghívókat 2012-ben töltötte fel az internetre. Egy video bizonyította, hogy senki sem jelent meg a 2009-es bulin.

Hitt az ufókban: Az univerzumot kutató Hawking soha nem utasította el azt a feltételezést, amely szerint élhetnek idegen fajok a világűrben, mert szerint a világegyetem elég hatalmas ahhoz, hogy a Földön kívül is lehessen élet.

Mesekönyvet is írt: 2007-ben a lányával, Lucy Hawkinggal írtak egy mesekönyvet, aminek a címe George titkos kulcsa az Univerzumhoz. A mese főszereplője egy fiatal fiú, akinek a legjobb barátja egy számítógépes fizikus. A könyv tele van tudományos fogalmakkal, sőt, az élet eredetét és a fekete lyuk elméletét is megpróbálták benne elmagyarázni.

Úgy gondolta, hogy a betegsége hozzájárult a sikereihez: A tudós elmondta, hogy korábban unalmasnak találta a napjait, de a diagnózis után úgy érezte, hogy van miért élnie.

Temérdek díjat besöpört, csak a Nobel-t nem: 1974-ben a Royal Society tagjává választották. 1978-ban megkapta az Albert Einstein-díjat. 1981-ben a Franklin-díjjal gazdagodott, majd 1982-ben megkapta a Brit Birodalom Érdemrendet. A sorba 1985-ben érkezett a pápai kitüntetés (Pontificia Academia Scientiarum). 1988-ban a fizikai Wolf-díjat kapta meg. 2009-ben az Elnöki Szabadságéremmel jutalmazta Barack Obama, végül 2013-ban a fizikai Breaktrough-díjjal tüntették ki.

Megjósolta a világvégét: Két héttel a halála előtt Hawking egy olyan tanulmánnyal rukkolt elő, amelyben megjósolta a világvégét és kifejtette, hogy hogyan lehetne bebizonyítani más univerzumok létezését.

Szeretett közszereplő lenni: A betegsége korlátozta a beszédben és a mozgásban Hawkingot, de ő ennek ellenére előadásokat tartott, szerepelt az Agymenőkben, a Star Trek: Az új nemzedék egyik epizódjában, és ismeretterjesztő sorozatokban.

Apja orvosnak szánta: Hawking utálta a biológiát, mert túlságosan „késznek”, ugyanakkor pontatlannak ítélte, és nem látott benne semmilyen kihívást. Ő a teljes egészében megmagyarázható dolgokat kedvelte.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló