Senki sem tudja, hogy milyen nyelven íródott a Voynich-kézirat



Ismerd meg a történelem néhány szinte teljesen elfeledett, megoldatlan rejtélyét!Voynich-kézirat: 1420 körül keletkezhetett az ismeretlen írással és ismeretlen nyelven íródott Voynich-kézirat. A fennmaradt lapok gyógyszerkönyvre, vagy középkori, esetleg kora újkori orvosi módszerekre utalnak.

A carnaci kövek: Franciaország északnyugati részén, Bretagne partja mentén, 12 kilométer hosszan sorakoznak a hatalmas carnaci kövek. A mítosz szerint az egyik kő egy római katona, akit Merlin varázsolt el. Ennél sokkal hihetőbb az a tudományos magyarázat, amely szerint földrengés-előrejelzőként használták a hatalmas köveket, de rejtély, hogy kik és hogyan.

A minószi civilizáció bukása: 3500 évvel ezelőtt a közeli Théra szigeten történt vulkánkitörés szörnyű következményekkel járt., ám a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a krétaiak legalább 50 évvel tovább éltek, ugyanakkor az rejtély, hogy miért ért véget a virágzó civilizációjuk.

Rongorongo: A rongorongo azért nagy felfedezés, mert az Óceánia népei nem használtak írott nyelvet, ami az 1700-as években megjelent, de a gyarmatosítók megtiltották annak a használatát, mert fel akarták számolni a pogányságot.

Még mindig rejtély ki volt Robin Hood: Lehetséges, hogy az igazi Robin Hood, a híres yorkshire-i törvényen kívüli, Robert Hod volt, akinek a neve között a Hobbehod, valamint a Robert Hood of Wakefield is szerepelt.

Az eltűnt Helike: Az időszámításunk utáni II. században írt Görögország nevezetességeiről Paunasziasz, aki arról is beszámolt, hogy hogyan pusztította el a földrengés okozta szökőár Helike virágzó városát. A görög író szerint a város a tengeristen kultuszának központja volt.

Sokáig nem volt bizonyíték arra, hogy Helike létezett, ám 1861-ben egy régész Helikéből származó, Poszeidónt ábrázoló, bronzérmét talált. 2001-ben megtalálták Helike romjait, a kutatók pedig máig próbálják megfejteni a város történetét és pusztulásának igazi okát.

A mocsári múmiák: Az észak-európai országok mocsaraiban találtak rá a holttestekre, amelyek annak ellenére jó állapotban maradtak meg, hogy nem egy közülük 2000 éves is lehet. A kutatók szerint a múmiák rituális emberáldozatok voltak.

A phaisztoszi korong: 1908-ban találták meg Krétán azt a minószi kultúrából származó korongot, amin 241 darab szimbólum látható, ám csak 45 jelet lehet megkülönböztetni közülük, amik ismétlődnek a korongon.

A szakértők szerint 4000 éves költeményről, vagy mágikus feliratról lehet szó. Egy krétai archeológus azt feltételezi, hogy az szerelem istennőjéhez szóló imádság látható az érmén. Egy amerikai kutató szerint csak egy ügyes hamisítvány.

A Tarim-múmiák: A 90-es években, nyugat-kínai Tarim medencében találták meg a 2000 éves múmiákat, akik szőkék és hosszú orrúak voltak. 1993-ban Victor Mayer professzor DNS teszttel derítette ki, hogy a múmiák Európából származhattak.

Az időszámításunk előtti 1000-ből származó kínai források megemlítenek egy kaukázusi népcsoportot, amely a távol keleten élt, ám az nem derült ki, hogy hogyan és milyen okból kifolyólag kerültek oda.

Az elveszett római légió: Miután a párthusok legyőzték Crassus, római hadvezér seregét, egy körülbelül 900 fős római légió 17 éven keresztül járta a sivatagot, egészen addig, mígnem rájuk nem találtak a kínai Han dinasztia katonái.

Egy oxfordi történész szerint az elveszett római légió várost alapított a Góbi-sivatag szélén, mert a Licsien kínai átírásban Rómát jelent. A DNS vizsgálat magyarázatot ad a helyiek zöld szemére és szőke hajára.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló