Tudományos magyarázatok a természetfelettinek vélt jelenségekre



Leginkább az agyunk csap be, amikor azt hisszük, hogy valami nem erről a világról valót tapasztalunk.A túlvilágban, szörnyekben, más természetfeletti dolgokban hívők joggal gondolhatják azt, hogy a tudomány az illúziórombolás nagymestere, hiszen a kutatók logikus magyarázatokat keresnek az olyan különleges dolgokra, mint a szeánszok, ördögűzés, földönkívüliek által elkövetett emberrablás, gyakran pedig meg is találják a magyarázatot, ami ugyancsak érdekes, de túlságosan földhözragadt.

Mitől olyan szédületesek a szeánszok? – 1972-ben pszichológusok egy csapata nyolc embernek mesélte el egy „Philip Aylesford” nevű ember történetét, majd azt a feladatot adták, hogy a résztvevők idézzék meg az illető szellemét. A szeánsz közben sok különös dolog történt.

Megmozdult az asztal, ami egyszer két lábra emelkedett. A fények villódzani kezdtek, az alanyok hangokat hallottak, amiből arra következtettek, hogy Philip válaszol a kérdéseikre, ami azért képtelenség, mert Philip Aylesford soha nem élt, csak a pszichológusok találták ki. Az alanyok mégis meggyőzték magukat arról, hogy megidézték a szellemet, tehát az ideomotoros hatás dolgozott náluk.

Hogyan működnek az ördögűzések? – Sokan úgy gondoljuk, hogy a múltban az emberek félreértették a skizofréniát, az epilepsziát és más mentális betegségeket, ezért hitték azt, hogy valakit démon szállt meg.

Ma már a kutatók is bebizonyították, hogy az emberi elmében kell keresni a démoni megszállás valós magyarázatát. A XVI. században IV. Henrik király azt kérte a papoktól, hogy kísérletezzenek egy nőn, aki azt állította, hogy megszállta egy démon.

A papok hamis szenteltvízzel kezdték az ördögűzést, hamis vaskeresztet nyomta a nő homlokára, latin szöveget olvastak fel, de nem a Bibliából, ám a nő mégis előadta az Ördögűző összes jelenetét és fájdalomtól szenvedett.

Lehetséges, hogy a nem akarta átverni senkit, hanem arról volt szó, hogy ő teljesen elhitte, hogy megszállták, tehát is a tudatalatti szórakozik az emberrel.

Miért gondolják azt emberek, hogy elrabolták őket az ufók? – Az egyik kutatásban 20 olyan ember vett részt, aki képes volt a tudatos álmodásra. Nekik azt mondták, hogy kísérletet végeznek rajtuk alvás közben. Az emberek 35 százaléka azt állította, hogy látta az idegeneket az ágya körül, akik megpróbálták elrabolni. A kutatók szerint a résztvevőknek csak arra kellett gondolniuk, hogy elviszik őket a földönkívüliek, az agyuk máris idegen emberrablásról szóló történetet kreált.

A másik magyarázat az alvásparalízis (alvás bénulásnak), ami akkor jelentkezik, amikor felébredünk, és csak egy-két percig tart. Ilyenkor az ember a szemén kívül más izmát nem képes megmozdítani, tehát meg sem tud szólalni. Emellett hallucináció és testen kívüli élmények is előfordulhatnak az alvásparalízis során.

Miért hisszük egyes helyekről, hogy kísértetjárta? – Vic Tandy furcsa dolgot tapasztalt egy gyárban, amiről azt hallotta, hogy szellemjárta. A tudós úgy érezte, hogy hirtelen lehűl a levegő, szomorúság fogta el, a szeme sarkából pedig egy szürke alakot vett észre.

A NASA egyik tanulmánya szerint a szem rezonanciafrekvenciája 18 Hz. A szóban forgó gyárban valószínűleg ilyen frekvenciájú rezgések lehettek, amit Tandy a szeme rezgése miatt szürke foltként érzékelt.

A legegyértelműbb magyarázat minderre az, hogy amikor az ember előre tudja, hogy egy hely állítólag kísértetjárta, akkor meg akarja tapasztalni az élményt, amiben hajlamos hinni, vagyis megint az elménk teljesíti a kívánságunkat.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló