A friss fűszerektől is jobb szakács lehetsz



Lesd el a profi séfek trükkjeit, hogy igazi mesterszakáccsá változhass a konyhában!Ki ne szeretné lenyűgözni a családját vagy a barátait egy nagyszerű ebéddel vagy vacsorával? Ám előfordul, hogy hiába a gondos előkészületek, szívvel-lélekkel szorgoskodás a konyhában, az eredmény elmarad a remélttől. Ha te is szeretnél javítani a főzőtudományodon, akkor lesd el a mesterszakácsok trükkjeit!

Vegyél minőségi késeket: Néhány éles kés életmentő lehet. Egyfelől biztonságosabb a velük való főzés, másfelől hatékonyabb lesz a folyamat és előbb végezhetsz az előkészítő munkával.

Tartsd kordában a vágódeszkát: Ha billeg a vágódeszka, akkor nedvesíts be egy törülközőt, papírtörlőt, majd tedd a vágódeszka alá, ami így nem fog mozogni a használat közben.

Ízesíts több lépcsőben: Több lépésben, főzés közben fűszerezz! Ha kisebb mennyiségeket használsz, akkor egy levest például háromszor is megfűszerezhetsz. A végeredményen érezni fogod, hogy jobban kiteljesedik az étel íze.

Használj friss fűszerek: A profik konyhai fűszerhasználatának legfontosabb alapszabálya: friss fűszerek > száraz fűszerek.

Kóstolj főzés közben: Ez az egyik legfontosabb szabály, mert ha valami nem stimmel az étellel, akkor még van esély a javításra.

Ne spórolj az olívaolajjal: Ha van egy jó ételed, de te azt szeretnéd, hogy csodálatos legyen, akkor a profik szerint az olívaolajra lesz szükséged, persze csak a kompatibilis ételek esetében. Az olasz tésztával vagy a bruschettával tényleg csodát tehet.

Halmozz fel készleteket: A konyhai maradékot ne dobd ki, hanem fagyaszd le, mert előfordulhat, hogy szükséged lesz erre a készletre.

Barátkozz meg az öntöttvas serpenyővel: Az öntöttvas serpenyő elnyűhetetlen, finom fogásokat készítsz benne, függetlenül attól, hogy csak tükörtojást, palacsintát sütsz, vagy elsőosztályú steaket.

Tartósíts citromos vízzel: Az olyan gyümölcsöket és zöldségeket, mint az avokádó, az alma, a zeller vagy az articsóka, nem lehet sokáig tartogatni, mert a megpucolásuk és feldarabolásuk után hamar tönkreteszi az oxidáció. A profik citromos, ecetes vagy lime-os vizes áztatással oldják meg a problémát.

Ne félj a sótól: A profi szakácsok szerint a házi szakácsok csínján bánnak a sóval. Ezen a téren az arany középút lehet a megoldás. Ha csak egy extra csipet hiányzik ahhoz, hogy igazán finom legyen a fogás, akkor azt ne sajnáld!

Mindennek legyen helye: A főzés előtt készítsd elő az összes hozzávalót és ellenőrizd, hogy az edények, konyhai eszközök mind tiszták, használatra készek-e.

Győződj meg róla, hogy forró-e a serpenyő: Annak érdekében, hogy a végeredmény megfelelő legyen, szánj arra 5-10 percet a főzés előtt, hogy közepes fokozaton melegítsd elő a serpenyőt!

Ne babráld az ételt: A profi szakácsok egyik trükkje, hogy csak annyiszor piszkálják az ételt, ahányszor feltétlenül szükséges, többször nem.

Ne zsúfold túl a serpenyőt: Ha már a főzés elején látod, hogy kevés a rendelkezésedre álló felület, akkor kisebb adagokban készítsd el az ételt! Az első porciót beteheted a sütőd melegítő fiókjába, ha rendelkezik ezzel, amíg a többit elkészíted.

Használd fel a tészta vizét a szószhoz: A vendéglátóegységek többsége a szósszal együtt, a serpenyőben fejezi be a tésztát, amit egy merőkanálnyi keményítős főzővel támogatnak meg. Ezzel eredményesen hidalják át a tészta és a szósz íze közötti szakadékot.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló