Ételekkel kapcsolatos hiedelmek, amiket sokan rosszul tudnak



Szabad-e enni a horpadt konzervből? Tényleg rákot okoz a teflon?Az élelmiszerekkel kapcsolatban rengeteg tévhit él a köztudatban. Ezek némelyike nem árt az egészségünknek, de akadnak olyan mítoszok is, amelyekről a saját biztonságunk érdekében meg kell tudnunk az igazságot.


Ha olajt öntünk a tésztavízbe, akkor ezzel megakadályozzuk, hogy összetapadjon a tészta: Ez nem igaz, ugyanis csak annyit érünk el vele, hogy extra csúszós lesz a tészta, amiről így lepereg a szósz.


Jobb, ha hagyjuk kihűlni az ételt, mielőtt betesszük a hűtőbe: Ez igaz, mert ellenkező esetben a még meleg étel hőt fog kiadni, ami minden mást felmelegít belülről.


A maradékokat egy hétig is megőrizhetjük: Ez tévhit, mert valójában csak három napig tárolhatjuk az el nem fogyasztott ételeket. Amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy ennyi idő alatt nem fogjuk megenni a krumplis pogácsát, akkor inkább tegyük be azt a fagyasztóba.


Sose olvasszunk fel fagyasztott ételt szobahőmérsékleten: Ez igaz, mert abban az esetben, ha szobahőmérsékleten olvasztunk fel egy ételt, akkor 20 percenként megduplázódhat a benne lévő baktériumok száma. A legjobb az, ha a hűtőben engedjük fel.


Az alkohol teljes mértékben elpárolog főzés közben: Ez a mítosz hamis, mert néhány perces forralás után az alkohol 85 százaléka még mindig megmarad. Ha egy órán keresztül, lassú tűzön melegítjük, akkor 25 százalékra csökken az alkoholtartalom. Három órás főzés ezt a számot 5 százalékra csökkenti.


A teflon rákot okoz: Ez igaz is, de nem is, mert a teflon valóban képes a mérgező gázok kibocsátására, de csak akkor, ha 370 fokra felhevítjük. Ilyen magas hőfokon senki sem főz. Amennyiben mégis kételkedünk, akkor tartsuk a konyhát jól szellőzötten főzés közben, és dobjuk ki a megcsorbult zománcú serpenyőket.


Semmi baj nem történik, ha megesszük a lejárt szavatosságú ételt: Ez tévedés, mert a csomagoláson a lejárati dátum azt a napot jelöli, amikor a termék elveszíti a megfelelő minőségét vagy tápértékét. Ez alól a ritka kivétel a polcálló, nem romlandó termékek, de azok közül is csak az, amelyiket megfelelően tartósították.


Veszélyes műanyag palackokat utántölteni folyadékkal: Ez igaz, mert elég kockázatos, ha úgy használjuk újra a műanyag palackot, hogy előtte nem tisztítottuk ki kellő alapossággal. Amennyiben szeretnénk elkerülni a bakteriális fertőzéseket, akkor mindig forró vízzel, mosogatószerrel és kefével kell kitisztítanunk a műanyag palackokat.


Nem biztonságos horpadt konzervdobozból enni: Ez tévhit, hiszen a horpadás nem éles vájat, tehát a forrasztás nem sérül meg. Ha a horpadás nem a konzerv alján vagy tetején van, akkor nincs baj. A felpüffedt vagy rozsdás dobozt dobjuk ki!


A tojásokat nem szabad a hűtő ajtajában tárolni: Ez igaz, mert a tojásokat az eredeti csomagolásban kell hagynunk, és úgy kell a hűtő polcára tenni, mert így kellően hideg és folyamatos hőmérsékletet garantálhatunk a számukra.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló