Szentpétervári városlátogatás



Építészeti csodák, múzeumok és bevásárlóközpont is várja a turistákat.A labdarúgó-világbajnokság miatt nagy figyelmet kapott az elmúlt hetekben Oroszország több városa, köztük Szentpétervár, ahova akkor is megéri elutazni, ha városlátogatással szeretnénk tölteni a szabadságunkat.

Az orosz város egy legkülönlegesebb építészeti remekműve az Izsák-székesegyház, ami arról ismert, hogy a világ legnagyobb ortodox bazilikája és a világ negyedik legnagyobb katedrálisa. Az Izsák-székesegyházban csak a legjelentősebb vallási ünnepeknek ad otthon, ugyanis napjainkban múzeumként funkcionál. Az Izsák-székesegyház kupolából csodás panorámában gyönyörködhetünk.

A Szentpétervár nyugati oldalán található Peterhof palota, amit a Versailles példájára építettet I. Nagy Péter cár. Habár az eredmény elmaradt a Napkirály rezidenciájának pompájától, mégis a Peterhof palota szökőkútjai olyan csodálatosak, hogy arra több millió turista kíváncsi minden évben. Az épületet, ami külön program is lehet, hajóval közelíthetjük meg.

Szentpétervár felfedezéséből nem maradhat ki a Vérző Megváltó Templom. A közel 100 éves épület jellegzetes a színes hagymakupolái. A Vérző Megváltó Templom építését III. Sándor orosz cár kezdte meg azért, hogy ezzel állítson emléket az apjának. Ahogy a legtöbb orosz templom, úgy a belül színes mozaikos Vérző Megváltó Temploma is múzeummá vált, miután a szovjetek bezárták.

Az orosz haditengerészet központja, az Admiralitás Szentpétervár egyik legszebb épülete. Szintén kihagyhatatlan nevezetesség a Péter-Pál erődtől nem messze, Szentpétervár kikötőjében található Auróra, ami az 1917-es októberi orosz forradalomban kapott jelentős szerepet, de ma ez is múzeumként várja a látogatókat.

Szentpétervár megalapításának helyén található a Péter-Pál erőd. 1703-tól I. Péter orosz cár egy itt álló kis faházból felügyelte az erőd körüli munkálatokat. A 122,5 méter magas harangtornyú Péter-Pál-Székesegyház a város legmagasabb épülete, ami alatt egykori orosz cárok nyugszanak. Az épületből a Néva folyóra és a Téli Palotára nyílik gyönyörű kilátás.


A szentpétervári városlátogatásból ne hagyjuk ki a csatorna túrát! A városban 800 híd ível át a 300 kilométer hosszú mesterséges csatornahálózat felett. A múltban ez volt a fő közlekedési útvonal, de napjainkban a szárazföldi utakat használják a helyiek.

Az orosz város szívében található a 4,5 kilométer hosszú Nyevszkij sugárút, ahol üzletek, paloták, templomok és luxus szállodák találhatóak. Ha nem is vásárolunk semmit, akkor is érdemes itt sétálni egyet, hogy átérezzük Szentpétervár atmoszféráját.

A világ egyik legrégebbi és legjobb múzeuma, az Ermitázs, is az orosz városban található, méghozzá Nagy Katalin cárnő több, mint 1500 szobás Téli Palotájában. A múzeumban megtekinthetőek Leonardo da Vinci, Monet és Van Gogh művei, valamint ősi szkíta műalkotásokkal is találkozhatnak a látogatók.

Az Ermitázs esetében monumentális gyűjteményére érdemes egy teljes napot rááldozni, valamit jó ötlet előre összeírni, hogy mit szeretnénk megnézni. Végül térjünk be Szentpétervár hatalmas élelmiszer boltjába, aminek neve Yeliseev Emporium. Itt megvehetjük az otthoniaknak szánt szuveníreket és pihenhetünk a kávézóban.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló