A Vademberek hajszája minden idők egyik legjobb haverfilmje



Ezeket a filmeket látnod kell, ha szereted a buddy movie-kat!Vegyünk két szereplőt, akiknek személyisége szinte teljesen ellentétes! Helyezzük el őket egy (bűn)ügyben, amit csak összefogva oldhatnak meg, lehetőleg minél viccesebben, majd a végén a két karakter kössön igaz barátságot. Ezzel nagyjából kész is a haverfilm, ami nem egy igazi filmkategória, hanem inkább történetvezetés.

A filmtörténelemnek rengeteg kiváló haverfilmet köszönhettünk, például az alábbiakat.

Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople, 2016): A Vademberek hajszájában eredetileg a vén vadorzó (Sam Neill) pót- és nevelőapa lett volna a túlsúlyos, sokat beszélő intézetis srácnak, ám a dolgok odáig fajulnak az új-zélandi vadonban, hogy hamarosan a fél ország rájuk vadászik. A vadorzó és a srác a közös kaland végére egyenrangú szövetségesekké és örök életre szóló barátokká válnak.

Vaskabátok (Hot Fuzz, 2007): A történet két főszereplője a vidékre keveredő maximalista szuperzsaru (Simon Pegg) és egy helyi tohonya, filmmániás, akik együtt kezdenek nyomozni Anglia legvirágosabb kisvárosának sötét titkai után. A Vaskabátok nem nélkülözi az Edgar Wrightra jellemző rendezői és írói ötleteket.

Zootropolis - Állati nagy balhé (Zootopia, 2016): Igazi haverfilmes animáció a Zootropolis, ami egy állatok lakta városról szól. A történetben olyan konkrét haverfilmes elemek is felfedezhetők, mint például az, hogy pontosan 48 órája van egy film noiros bűnügy megoldására a stréber újonc nyúlrendőrnek és a léha, dörzsölt rókaszélhámosnak, akik kénytelenek együtt dolgozni. Emellett a Zootropolis kiváló példája annak, hogy nem csak azonos nemű főszereplőkkel képzelhető el haverfilm.

Rendes fickók (Nice Guys, 2016): Shane Black nevéhez olyan klasszikus haverfilmek fűződnek, mint a Halálos fegyver, Az utolsó cserkész forgatókönyve, valamint a saját bemutatkozó rendezése, a Durr, durr és csók.

Black tehát már igazán rutinos alkotóként hozta a legjobb formáját, amikor elkészítette a Rendes fickók című filmet. A történet a hetvenes évek Los Angelesében játszódik, ahol egy eltűnt lány és egy halott pornósztár ügyében nyomoz Ryan Gosling és Russell Crowe, akiknek párosa beírta magát a legjobb haverfilmek sorába, ezért nem csoda, hogy már szó esett a folytatásról és egy, a film alapján készült, sorozatról.

Erőszakik (In Bruges, 2008): Martin McDonagh bemutatkozó filmjének főszereplője két nagyon eltérő személyiségű ír bérgyilkos, akiknek egy félresikerült meló után annyi a dolguk, hogy húzzák meg magukat egy mesés belga kisvárosban, ám ez nem megy nekik.

Colin Farrell talán élete alakítását nyújtotta a lelkizős suttyó bérgyilkos szerepében, míg Brendan Gleeson a szokásos karizmájával hozta a bölcs, öreg karaktert, aki életében utoljára próbál valami szépet és emlékezeteset adni saját magának, vagy valaki másnak.

Men in Black - Sötét zsaruk (Men in Black, 1997): A kilencvenes évek közepétől megváltozott a haverfilm kategória, mert a bevált történetszálakat próbálták új módszerekkel megreformálni. Ilyen próbálkozás volt a sci-fi vígjáték, a Men in Black - Sötét zsaruk, ami azon nem változtatott, hogy a film a két főszereplő közötti különbségekre építkezett.

A történetben a zöldfülű, nagyszájú, belevaló fiatal rendőr (Will Smith) összeáll a rutinos, mogorva, faarcú, régi zenéket hallgató sötét zsaruval (Tommy Lee Jones), hogy együtt kordában tartsák a bolygónkon letelepedett földönkívülieket.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló