Egy perc a repülőút Westray-től Papa Westray-ig



Ismerd meg a világ legrövidebb légi útvonalait és a létezésük okait!2018 tavaszán felszállt az első Aruba és Punto Fijo között közlekedő repülőjárat, ami 15 perccel a felszállás után már meg is érkezik a fogadó reptérre. Habár ez a negyedóra is nagyon kevés, mégis léteznek akár még ennél is rövidebb repülőutak, általában azért, mert a terepviszonyok nem engedik meg, hogy az emberek másképpen eljussanak az egyik helyről a másikra.

Ismerd meg a világ legrövidebb légi útvonalait!

Westray-től Papa Westray-ig (Skócia): A világ legrövidebb légi útvonala esetében arra sincs idő, hogy az utasok élvezni kezdjék a repülést, hiszen a Skócia északi partjainál közlekedő repülő alig 1 perc alatt teszi meg a Westray és a Papa Westray szigetek közti távolságot. A járatot jellemzően a helyiek használják, ha el kell intézniük a mindennapos feladataikat a szigeten, de a turisták is sűrűn élnek a lehetőséggel.

Arubától (Karibi Hollandia) Punto Fijóig (Venezuela): 2018 januárban a venezuelai elnök olyan kijelentést tett, hogy az ország szomszédjai ellopják Venezuela értékeit, amit a feketepiacon adnak tovább, ezért Venezuela három hónapra blokkolta a kereskedelmet a Karibi Hollandia szigeteivel.

Aruba és Venezuela között a mai napig korlátozottak a lehetőségek, ám ennek ellenére hogy májusban új légi útvonalat nyitottak az arubai Queen Beatrix Nemzetközi repülőtér és a venezuelai Las Piedras Josefa Camejo Nemzetközi Repülőtér között. A hetente kétszer induló járat 8 perc alatt viszi el az utasokat az egyik helyről a másikra.

Sint Maartentől (Karibi Hollandia) Anguilláig (Brit tengerentúli terület): A világ egyik leggyönyörűbb helye a karibi Sint Maartent, de arról is ismert, hogy itt közlekedik a világ egyik legrövidebb légi járata, ami a Princess Juliana Nemzetközi Repülőtérről száll fel, hogy 10 perc alatt elvigye az utasokat a 19,11 kilométerre fekvő anguillai reptérig. A Saint-Barthélemy-ig tartó 32 kilométeres táv 15 perces repülést jelent.

Kinshasától (Kongói Demokratikus Köztársaság) Brazzaville-ig (Kongói Köztársaság): Mivel a Kongó saras vize választja el egymástól Kinshasát, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosát és Brazzaville-t, a Kongói Köztársaság fővárosát, ezért a terület felett két légitársaság, az ASKY és a Camair-Co indított járatot.

A Billy Bishop Toronto City Airporttól a Niagara District Airportig (Kanada): Torontótól 136 kilométerre található a világ egyik legszebb természeti látványossága, a Niagara-vízesés. Ezt a távot a földön is meglehet tenni, de repülővel biztos, hogy gyorsabb, mivel az csak 15 perc.

Tangerből (Marokkó) Gibraltárig (Brit tengerentúli terület): A 14 és fél kilométer hosszú Gibraltári-szoros választja el egymástól Afrikát és Európát. A két kontinens közötti távot a rendszeresen közlekedő komppal is megteheted, de a Royal Air Maroc repülőjáratait is választhatod.

Kegatától Apowóig (Pápua, Indonézia): Két és fél kilométerre található Kegata Awopótól, ám a két területet egy olyan erdős völgy választja el egymástól, amin veszélyes átkelni, ezért inkább repülőjáratot indítottak. A repülő egyszerre tíz embert szállít el egyik helyről a másikra. A táj és az távolság rövidsége komolyan próbára teszi a pilóták képességeit.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló