Sarah Connor minden idők egyik legkeményebb női akcióhőse



Hollywoodban egyre több női főhős bizonyítja be, hogy nem csak a férfiak tudnak harcolni.Sarah Connor - Terminátor 2.: Az ítélet napja (Terminator 2: Judgment Day, 1991): Linda Hamilton játszotta Sarah Connort, az eleinte semmit sem sejtő pincérnőt, aki azt követően vált belevaló nővé, hogy találkozott a jövőből érkezett gyilkos kiborggal.

Sarah az 1997-re jósolt ítélet napra készült, aminek szellemében a fiát, John Connort is nevelte, mert tőle várta, hogy később az ellenállás vezetője lesz. Ez a meggyőződése vezetett oda, hogy a nőt diliházban zárták, ám kiderült, hogy nem téveszmés, hanem igaza van.

Saraht az átprogramozott T-800-as húzza ki a pácból. A céltudatos, határozott, jó stratéga nő nem teljesen egyedül harcol a fiára vadászó T-1000 ellen, mégis Sarah keményen odateszi magát a küzdelemben.

Katniss Everdeen - Az éhezők viadala (The Hunger Games, 2012): Jennifer Lawrence kapta a főhős szerepét. Katniss Everdeen nemcsak azért remek akcióhősnő, mert kiválóan bánik az íjjal, hanem azért is, mert helyén van a szíve.

A 12-es körzetben mókusokra és pulykákra vadászó lány a húga helyett vállalkozik a 74. éhezők viadalára. Katniss eleinte kissé vad, naiv teremtés, ám maga hozza a döntéseit, amivel a sorsát alakítja, így pedig nem válik az ellenállás olyan arcává, aki felett áll egy szerveződés, ami parancsokat osztogat neki.

Az éhezők viadala főhősnője összetett karakter, akinek a hatalmas szíve nemcsak erőssége, hanem gyengesége is. Katniss remekül céloz, gyorsan megkedvelhető. A sebezhető pontja a családja, különösen a húga.

Furiosa imperátor - Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015): Charlize Theron keltette életre Furiosa imperátort, akinek hiányzott az egyik keze, mégis őt bízta meg Halhatatlan Joe azzal, hogy hozzon ellátmányt a Gázvárosból és Skulófarmról.

A kiváló sofőr inkább megszöktette Joe öt feleségét, akikkel elindul a szülőhazájába, a zöld vidékre. Az igazi akció csak ezt követően indult, a showt pedig annak ellenére ellopta Charlize Theron, hogy a címszerepet a karizmatikus Tom Hardy játszhatta.

Charlize Theron olyan maradandót alkotott, hogy a következő Mad Max filmben nagyobb szerepet szánnak neki a készítők.

Ellen Ripley - A bolygó neve: Halál (Aliens, 1986): Sigourney Weaver keltette életre női főhőst. A xenomorfok ellen harcoló Ellen Ripley talpraesett, tanulékony, bátor, belevaló nő, aki bármilyen fegyverrel képes jól harcolni. Ugyanakkor neki is vannak gyengeségei, így a családja, különösen a fogadott lánya, Newt, valamint azt, hogy bárhova megy, állandóan xenomorfokba botlik.

Rey - Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens, 2015): A Daisy Ridley által megformált Rey kiválóan mutatja, hogy mennyit változott a világ negyven év alatt, hiszen a 70-es években készült Egy új reményben még csak két beszélő női karakter, Leia hercegnő és Beru néni, képviselte a női nemet.

A Star Wars rajongók még mindig nem kaptak magyarázatot arra, hogy Rey honnan származik, de az már rég kiderült, hogy a lányt átjárja az Erő, és még kemény, hosszú utat kell bejárnia ahhoz, hogy végül Jedi mesterré váljon, persze csak akkor, ha a készítők nem húznak egy merészet, és állítják inkább a sötét oldalra a lányt.

A talpraesett, eszes Rey rendkívül találékony, könnyen alkalmazkodik az új helyzetekhez de még sokat kell tanulnia.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló