Lady Gaga 270 ezer forintnak megfelelő összegért rendelt pizzát a rajongóinak.



Ismered ezeket a meglepő tényeket a pizzáról?1. Kevesen tudják, hogy a hawaii pizzát Kanadából találtak ki.

2. Mindennapos jelenség, hogy a vendéglátó pizzát rendel, ha átmennek hozzá a barátai, rokonai, ám ennek az összege általában meg sem haladja azt, amennyit Lady Gaga fizetett egy alkalommal. Az amerikai énekesnő 270 ezer forintnak megfelelő összegért rendelt pizzát a rajongóinak, akik órákon át, kitartóan vártak rá.

3. A hét minden napján, minden percében ezrével szállítják ki a pizzákat az egész világon. Ám olyan rendelés eddig csak egyszer fordult elő, amilyen a Pizza Hut 2001-ben teljesített, ugyanis egyenesen a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomásra vittek el egy 6 hüvelykes szalámis pizzát.

4. Egy ideig a 172 centi átmérőjű volt a Guiness Világrekordok Könyvében szereplő valaha sütött legnagyobb pizza. A rekorder finomság súlya több, mint 12 kilót nyomott. A hatalmas pizzát 1990-ben, Dél-Afrikában sütötték.

2005-ben Bill Bahr, az Iowa állambeli fallsi pizzériatulajdonos, a 200 fős csapatával közel 4 méteres pizzát sütöttek, amivel az egész várost jóllakatták. 2017. december 17-én ez a rekord is megdőlt, ugyanis Ferenc pápa 81. születésnapja alkalmából, 4 méternél is hosszabb, mozzarellás-paradicsomos margherita pizzát sütöttek a nápolyi pizzaszakácsok.

5. A pizzáról mindenki tudja, hogy nem mai találmány, de azt kevesen tudják, hogy pontosan mennyire régi tésztaféleségről van szó. Maga az elnevezés is legalább ezer esztendős, de az első írásos emlék a pizzáról időszámításunk előtt 997-ben, egy dél-olaszországi latin szövegben jelent meg.

6. A történelemben előfordult olyan korszak, amikor a pórnép ételének tartották a pizzát, ezért a királyi udvarban hiába vágytak rá az előkelőségek, azok nem ehettek belőle. I Ferdinánd király (1751–1825) azért nem kapott pizzát, mert azt a királyné szigorúan tiltotta, ám az uralkodó túljárt a nő eszén, ugyanis parasztnak öltözve többször is elment Nápoly szegénynegyedeibe, hogy pizzát egyen.

7. A pizzafutárok jellemzően kerékpárral vagy robogóval viszik el az ételt a megrendelőnek, ám előfordulnak olyan helyek, távolságok, ahol ezekkel a járművekkel nem lehet megoldani a 30 perces kiszállítási időt. Ilyen terület Alaszka, ahol a nagy távolságok miatt repülővel viszik el a pizzát a címzettnek.

8. A pizza szülőhazája Olaszország, ahol a mai napig nem unják a tésztaféleséget, ugyanis nagy becsben tartják. Az országban 25 000 pizzéria működik, ami 120 000 embernek ad munkát. Tekintve, hogy a pizzával évente 5 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le, így nem csoda, hogy az olaszoknál nemcsak a kultúra része a tésztaféleség, hanem fonom nemzetgazdasági tényező is.

A pizza népszerűségét az is jól bizonyítja, hogy az ország lakosainak negyede ezt rendeli az ebédszünetében. A fogyasztás körülményei egyáltalán nem egyformák, mert az étkezés körülményeire nagyon odafigyelő olaszok nem házhoz rendelik az ételt, hanem beülnek egy hangulatos pizzériába, hogy megadják a pizzázás módját.

9. Hibás az a feltételezés, hogy az olaszok eszik egy év alatt a legtöbb pizzát, mert Olaszország a közelében sincs az igazi győztesnek, Amerikának. Az amerikaiak évente 10 kilogramm pizzát fogyasztanak el.

10. A pizza akkor a legjobb, legfinomabb, ha frissen, melegen esszük, de előfordul, hogy kénytelenek vagyunk félretenni, hogy később, már hidegen fogyasszuk el. Ennek vethet véget az, hogy az Egyesült Államok Katonai Laboratóriuma kifejlesztették a külföldön szolgáló katonák számára a „ready-to-eat” pizzát, ami 3 évig is elállhat.

(Forrás: nlcafe.hu)

Ajánló

Ajánló