Börtöntúrán nézheted meg, hogy hol raboskodott 18 évig Nelson Mandela



Nem kell elkövetned semmit ahhoz, hogy beléphess ebbe az öt börtönbe.Amikor az ember elutazik valahova, akkor nem ugyanaz érdekli. Vannak, akik másra sem vágynak, csak a finom ételekre, italokra, tengerre, napozásra, kikapcsolódásra. Mások hegyet akarnak mászni, meg akarnak ismerkedni a természeti adottságokkal.

Eközben a turisták harmadik része a múzeumokat, képtárak keresik fel, a negyedik csoport nem tud betelni a történelmi, építészeti, vallási látnivalókkal, és még sorolhatnánk, hogy ki és milyen tervekkel utazik külföldre, ám most azok kapnak tippeket, akik valami igazán különleges látványosságra vágynak, és régóta szerettek volna belépni egy börtönbe, de nem úgy, hogy elkövettek valamit, emiatt rácsok mögé kerülnek.

A következő híres, de napjainkban már bezárt, börtön szabadon látogatható.

Robben-sziget, Fokváros, Dél-Afrika: 1996-ig működött a börtönsziget, ahol Nelson Mandela 18 évet raboskodott. A Robben-sziget most már az UNESCO Világörökség része. Ha elutazol ide, akkor a saját szemeddel is megnézheted azt a cellát, amiben Mandela raboskodott, de sokat megtudhatsz az egykori több száz politikai fogolyról is. A pingvinkolóniájáról is híres Robben-sziget börtöntúrája 4 óra hosszú, amibe beletartozik a kompút és a korábbi politikai foglyok idegenvezetése is.

Alcatraz, San Francisco-öböl, USA: Ha érdekelnek a börtönök, akkor valószínűleg be sem kell mutatni az Alcatrazt, mert rég előkelő helyet foglal el a bakancslistádon. Ha mégsem hallottál még róla, akkor azt kell tudnod, hogy a világ leghíresebb börtönszigetéről van szó.

A területen működött egy világítótorony, katonai erődítmény és a börtön, ami napjainkban már múzeumként várja a turistákat. Az Alcatraz már több hollywoodi sikerfilmben is szerepelt, így például A sziklában és az alcatrazi emberben.

Amikor még börtönként funkcionált a hely, akkor itt tartották fogva Al „Scarface” Capone-t, a híres amerikai gengsztert. Az Alcatrazt 1963-ban zárták be, úgyhogy szabadon körbehajózhatod a börtönszigetet.

Pianosa, Tirrén-tenger, Olaszország: Ha kíváncsi vagy, hogy annak idején hova száműzték Napóleont, akkor a Toszkán szigetvilág egyik leginkább rejtett tagjára kell eljutnod, ami Montecristo és Elba között található.

Pinosa börtönének utolsó éveiben Olaszország legveszélyesebb maffiatagjai raboskodtak. A börtönt 1997-ben zárták be. Azóta a sziget természetvédelmi terület, a partjain elképesztő tengeri élettel. Ha szeretnéd felfedezni a börtönt, akkor muszáj előre regisztrálnod.

Port Arthur, Tasmania, Ausztrália: A korábbi fegyenctelepülés romjai napjainkban az egyik legjelentősebb látványosság Ausztráliában. Ha arra jársz, akkor keresd fel a Point Puer fiúk börtönét, ahol korábban körülbelül 3000 fiút tartottak fogva. Közülük a legfiatalabbak 9 évesek lehettek.

Ha érzel magadban elég bátorságot hozzá, akkor sétálj egyet a Holtak Szigete temetőben, vagy vegyél részt az éjszakai, lámpás szellemtúrán!

Hotel Katajanokka, Helsinki, Finnország: Ha a külföldi utazásaid során Finnországban jársz, akkor nemcsak, hogy megnézheted az egykori megyei börtön megmaradt részeit, hanem el is tölthetsz ott egy éjszakát, ugyanis szállodát alakítottak ki belőle, ám amiatt ne izgulj, hogy rácsok lesznek az ablakon! Börtönszállást egyébként nemcsak Helsinkiben találhatsz, hanem például Szlovéniában is.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló