Halála előtti napokban vették fel Stephen Hawking utolsó üzenetét



Az elméleti fizikus Brief Answers To The Big Questions (Rövid válaszok a nagy kérdésekre című könyvének bemutatóján játszották le a felvételt.Stephen Hawking több, mint 50 éven keresztül küzdött az amiotrófiás laterálszklerózis nevű, gyógyíthatatlan motoros neuronbetegséggel, ami miatt lebénult. A híres tudós csak számítógépen keresztül, egy beszédszintetizátorral tudott kommunikálni a környezetével, egészen 2018 márciusáig, amikor is a halála elragadta a 76 éves elméleti fizikust.

Hawking hamvait júniusban helyezték el a Wesminster Abbey-ben, Charles Darwin és Isaac Newton síremléke között. A tudós még a tavalyi évben kezdett dolgozni a Brief Answers To The Big Questions (Rövid válaszok a nagy kérdésekre) című könyvön, de azt már nem fejezhette be.

A művet a gyermekei és tudós kollégái folytatták, amihez felhasználták az elméleti fizikus hatalmas munkásságának az anyagait. A Brief Answers To The Big Questions az emberiséget foglalkoztató nagy kérdésekre ad választ.

Szerepel benne például, hogy létezik-e isten, el kell-e hagynia a Földet az emberiségnek, hogyan keletkezett a világ, létezik-e más intelligens élet az univerzumban, de azzal is foglalkozik, hogy milyen lehetőségek vannak az időutazásra.

A hétfőn megjelent könyv bemutatóját a londoni Tudomány Múzeumában tartották meg, ahol lejátszották azt a felvételt, amelyet Hawking halála előtti utolsó napokban rögzítettek. Az elméleti fizikus emberiségnek szánt utolsó üzenetében arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a tudomány és az oktatás soha eddig nem látott veszélyben van.

Arról is beszélt, hogy Donald Trump amerikai elnökké választása és a 2016-os Brexit-szavazás „a szakértők, köztük a tudósok elleni globális lázadás része” volt. Hawking elismerte, hogy a tudománynak muszáj szembenéznie a világ számos súlyos problémájával. Ezek között említette a klímaváltozást, a túlnépesedést, a fajok kihalását, az erdőirtást és az óceánok pusztulását.

A tudós a fiatalokhoz is szólt, és arra biztatta őket, hogy továbbra is „nézzenek fel a csillagokra, ne csak a lábuk elé”:

„Próbáljátok megérteni azt, amit láttok! Gondolkodjatok el azon, hogy hogyan keletkezett az univerzum! Nagyon fontos, hogy ne adjátok fel! Engedjétek szabadjára a fantáziátokat és alakítsátok a jövőt!”

A bemutatón a tudós lánya, Lucy Hawking ezt mondta a könyvvel kapcsolatban:

„Voltak bizonyos kérdések, amiket rendszeresen feltettek neki. A könyv arra hívatott, hogy megpróbálja összefoglalni a legjobban definiált, legvilágosabb, legautentikusabb válaszait.”

Utolsó könyvében Hawking, többek között, kifejtette azt a véleményét, amely szerint, ha az emberiség nem akar végleg „megsemmisülni”, akkor nincs más választása, mint az, hogy elhagyja a Földet.

Ezenkívül arról is írt, a következő 100 évben a számítógépek túl fognak nőni az emberi intelligencián, és emiatt „meg kell győződnünk arról, hogy a számítógépek céljai a miénkhez igazodnak”.

Az elméleti fizikus szerint az emberiségnek muszáj fejlesztenie a mentális és fizikai tulajdonságait, de ezzel muszáj óvatosnak lennie, mert a genetikailag módosított szuperemberek, akik nagyobb memóriával, betegségekkel szembeni védettséggel rendelkeznének, veszélyt jelentenének a többi emberre.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló