Közel eveznek a nagy fehér cápákhoz az extrém sportolók Kaliforniában



A világ legveszélyesebb helyei, ahol sokan próbára teszik a bátorságukat és a tudásukat.A Föld tele van gyönyörű és biztonságos területekkel, de az extrém sportolók nem ezeket keresik, hanem a legveszélyesebb helyeket, ahol próbára tehetik a bátorságokat, a tudásukat és a halál arcába nevethetnek.

Nagy Fehér Cápa Evezés - Kalifornia, USA: Az egész világon kezd egyre népszerűbbé válni az állva evezés, ami tökéletes példája annak, hogy az emberek a legveszélytelenebb dologból is képesek életveszélyes változatot kreálni.

Ebben az esetben a tengerbiológus kutatók és az extrém sportolók, így például Chris Fallows, bizonyította be, hogy az állva evezés is lehet veszélyes. Ehhez az kellett, hogy Dél-Afrikában, a Cape mély, csendes vizein, Fallows fogja a deszkáját, és 1,7 méternél közelebb evezzen a fehér cápákhoz.

Chuck Patterson 2010-ben, Kaliforniában, vett filmre két nagy fehér cápát, amikor azok egészen közel merészkedtek hozzá. Mostanában kezd nagyon úgy tűnni, hogy hagyománnyá vált az állva evezésnek ez a veszélyes változata.

A Moher Bicikliút – Írország: Gyakran már az elég extrém, ha az út szélén, az autók között kerékpározik az ember, de még ezt is lehet fokozni, ugyanis a Föld legveszélyesebb bicikliútja az írországi Moher Szirteken található.

Az ősi mészkőképződmény ugyanabból a sziklából származik, mint az Óriás Gyalogút. A meredek hegyoldalt és sziklákkal tarkított vizeket egy 180 méter meredek hegyoldal teszi igazán fenségessé.

Ezen a helyen már a gyaloglás is elég félelmetes, de az extrém biciklisek egyenesen azt kockáztatják, hogy egy hirtelen támadt erős szél, vagy véletlenül félrebillenő biciklikormány, a biztos halálba taszítja őket. Aki itt nyeregbe pattan, annak a csodával határos módon kell egyensúlyoznia a párkányon, aminek vannak részei, ahol csak 10 centi széles.

Fantom Barlang és Páva Forrás – USA: Már önmagában egy hatalmas szikla megmászása is veszélyes, hiszen elég egy óvatlan pillanat, hogy az ember a mélybe, a biztos halálba zuhanjon, mégis az még ennél is rosszabb lehet, ha valaki a föld felszíne alá süllyed.

Manapság egyre népszerűbb, hogy az extrém sportolók kombinálják a búvárkodást az amatőr geológus ismereteikkel, és koromsötét barlangokon, alagutakon keresztül, több száz métert úsznak a felszín alatt.

A Fantom Barlang és Páva Forrás lehetnek akár 400 méteresek is, de még fel nem fedezett mélységek is várhatják az extrém búvárokat. A járatokban többnyire egyenesen lehet haladni, de csak egy pontig, mert onnan ügyességi pályává változik, és csak 60 centi hely van az átjutáshoz. Az extrém klausztrofóbia, a fulladástól való rettegés és a sötétség itt biztos, hogy nem hagy hidegen senkit.

A Próféta - Kalifornia, USA: Akinek nincs világklasszis gyakorlata és felszerelése, az a biztos halállal nézne szembe, ha Próféta nevű, kegyetlen szirtet próbálná megmászni. A Próféta felszíne szinte teljesen sima, és több, mint 550 méter merőleges vonalban tör az ég felé, a sziklás kanyonok fölött.

A sziklamászók csak úgy tudnak felmászni a félelmetes Prófétára, ha a biztosítókampót beakasztják a repedésekbe, másznak néhány métert, majd erősen megfogják, és újra rögzítik. A dolgot nehezíti, hogy a szikla annyira kemény, hogy a normál falkapcsok használhatatlanok rajta.

A közélbiztosítás veszélye, hogy emberi hiba miatt kicsúsznak a kampók. Aki kötélbiztosítás nélkül indul neki a mászásnak, az az életét kockáztatja.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló