Rekordot kerékpározott a 105 éves férfi!



Egy óra alatt tekert le 22,547 kilométert Robert Marchand.Robert Marchand bebizonyította, hogy az életben semmi sem a kor kérdése, hanem az akaraterőé, hiszen míg mások már 60 évesen hajlamosak leírni az életüket, addig a francia férfi világrekordot állított be, ráadásul 105 évesen!

A biciklis 60 perc alatt tekert 22,547 kilométert a párizsi Saint-Quentin-en-Yvelines stadionnál. Habár az eredmény kicsit „gyengébb”, mint amit 2014-ben kerékpározott, ugyanis akkor 26,927 kilométert teljesített ugyanennyi idő alatt, mégis sikerült új rekordot beállítania a 105 évesnél idősebb emberek kategóriájában.

Marchand elmondta, hogy az utolsó 10 percben nem látta a kijelzőt, mert akkor gyorsabban tekert volna, ha tudja, hogy hol jár. Abban az esetben, ha nem vesszük figyelembe a francia bringás korát, akkor a rekordot a brit Sir Bradley Wiggins tartja, aki 54,526 kilométert teljesített.

A rekordkísérlet előtt Marchandnak azt tanácsolta az orvosa, hogy kezdjen el újra húst enni. A kerékpáros fizikuma egyébként egészen kivételes, hiszen a 150 centi magassága és 50 kilogrammos súlya ellenére redkívüli az egészségi állapota.

Veronique Billat professzor elmondta, hogy Marchand, bár kicsi, mégis nagy a szíve, a maximális oxigénfelhasználása pedig ugyanannyi, mint egy feleannyi idős emberé, aki nem sportol annyit, mint a férfi. Ezt a kivételesen erős szívének köszönheti.

Billat és a csapata 100 éves kora óta figyeli az idős biciklist, aki egyedül lakik a párizsi lakásában, ám Billat szerint a férfi annak köszönheti, hogy tökéletesen karban tartja magát, hogy optimista és nagyon sok a barátja.

Kiderült az is, hogy az 1911-ben született Marchand egészen 22 éves koráig reményteljes biciklis volt, de akkor az edzője lerombolta az álmait azzal, hogy ilyen magassággal soha nem lehet bajnok. A férfi egész életében olyan munkát vállalt, amelyek elvégzésében szükség volt a fizikai állóképességére, így például volt tűzoltó, kertész és favágó Kanadában.

A kerékpározást 75 évesen kezdte újra. Azóta minden reggel 10 percet tornázik, szobabiciklizik, majd reggelire banánt, epret, joghurtot és egy bögre cukrozott zöld teát fogyaszt. Ugyancsak minden nap kezdésekor elolvassa az újságot, főleg a politikai híreket.

Ezt követően kimegy a piacra, hogy megvegye a zöldségeket az ebédéhez, amit saját magának készít el. Hetente egyszer megiszik egy pohár vörösbort, hetente négyszer pedig a barátaival biciklizik egy órát. Mindezek ellenére az orvosa szerint az Marchand legnagyobb titka az, hogy nincs egyedül.

A rekordkísérlet esetében a legnagyobb fejtörést a sebességfokozat kiválasztása okozta. A csapattal végül abban állapodtak meg, hogy Marchand 65 fordulat per perc sebességgel halad, mert ezzel a tempóval másodpercenként 5,94 métert, egy óra alatt 23,166 kilométert tud teljesíteni.

Marchand még a nyeregbe pattanás előtt elmondta, hogy a célja nem a rekord megdöntése, hanem az, hogy bebizonyítsa, hogy 105 évesen is lehet még kerékpározni.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló