Élvezd a nyugalmat hazánk legbájosabb hegyi falvaiban!



Gyönyörű táj, különleges látnivalók, béke és csend vár az alábbi településeken.Ha szeretnél néhány napra, akár csak egy hétvégére elszakadni a megszokott környezetedtől, akkor nem muszáj külföldre utaznod, mert belföldön több bájos hegyi faluban nyugalomra lelhetsz, ráadásul mesés tájban gyönyörködhetsz és érdekes látnivalókat fedezhetsz fel.

Mátraszentimre: Hazánk legmagasabb pontján szemkápráztató környezet várja a kikapcsolódni vágyó látogatókat. Amellett, hogy Mátraszentimre híres a zöld dombjairól és virágos rétjeiről, még a kőből épült templom is hozzátesz a kis falu vonzerejéhez.

Ha felkeresed a Heves megyei települést, akkor a környéken több kirándulási lehetőség közül választhatod ki a leginkább kedvre valót, ám függetlenül attól, hogy melyik irányba indulsz, az biztos, hogy álomszép tájban gyönyörködhetsz.

Brennbergbánya: Ha igazi alpesi hangulatot keresel, akkor a Soprontól 12 kilométerre fekvő, tiszta levegőjű Brennbergbánya a te helyed! A településen korábban szénbánya működött, aminek aknái közelében épültek a lakóházak, ezért a falucska kicsit szétszórt szerkezetű, ami miatt még inkább úgy érezheted, hogy a világ végére kerültél.

Mivel a települést erdős hegyek ölelik körül, ezért Brennbergbánya legnagyobb vonzerejét a festő környezet adja, ám az sem elhanyagolható tény, hogy az erdőn keresztül egy turistaúton végiggyalogolva elérhető Sopron, ahol mozgalmasabb programok várják a kirándulókat.

Noszvaj: Egertől 10 kilométerre, a Várhegy lábánál, a Kánya patak völgyében található Noszvaj, aminek közelében található a Bükki Nemzeti Park, tehát itt nemcsak festői környezetben gyönyörködhetsz, hanem rengeteg kirándulási lehetőség közül válogathatsz, akár a településen belül, de azon kívül is.

Ha a hegyi faluban jársz, akkor ne hagyd ki a múzeumként funkcionáló De la Motte-kastélyt és a ma hotelként működő, Galassy-kastélyt! Ha szereted a bort, akkor a kirándulás után a XIX. században kiépült pincékben borozgathatsz.

Bakonybél: Magyarország egyik legszebb tájegysége a Bakony, ahol több kis település található, amelyek közül Bakonybél az egyik legkülönlegesebb, hiszen nem véletlenül sorolják az ország legszebb falvai közé.

Amellett, hogy Bakonybél smaragdzöld mezőkkel büszkélkedhet, még híres a kilátóiról is, amelyek mindegyikéből gyönyörű panoráma nyílik a csodás környékre. A falu körül tavak, barlangok, tanösvények várják a kirándulókat, akik a földi mennyországban érezhetik magukat.

Nagybörzsöny: Pest megyében, a Börzsöny-patak partján található a Budapestről könnyen elérhető Nagybörzsöny, aminek keleti oldalát erdő tarkítja, a település nagy része pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik.

A Nagybörzsönybe kirándulókat nemcsak mesés környezet várja, ugyanis a helyiek rájöttek, hogy milyen remek lehetőségeket rejt a falusi turizmus, ezért napjainkban már házilag készített lekvárokat, süteményeket, kolbászokat kóstolhatnak a látogatók. Ha Nagybörzsönyben jársz, akkor a vízimalmot, a kisvasutat és a bányásztemplomot ne hagyd ki a programodból!

Vindornyalak: A Keszthelyi-hegységben, Hévíztől 12 kilométerre fekszik a bájos kis község, ahonnan nem kell nagyobb városba átutazni a látnivalókért, mert Vindornyalak bővelkedik az ilyesmiben.

Tekintve, hogy a település a XV. századtól a Hertelendy család birtokában állt, ezért a látnivalók sorát kezdheted a Hertelendy kúria felfedezésével. Ha érdekel a néprajz, akkor a XIX. századi zsellérházakat se hagyd ki! Amennyiben a borkedvelők közé sorolod magadat, akkor a Bormúzeumot is keresd fel!

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló