Tudományos magyarázatok a paranormális jelenségekre



A kutatók szerint egyfajta penész, szén-monoxid, infrahangok és elektromágneses mezők miatt hihetik azt az emberek, hogy szellemet láttak.Infrahangok: 1998-ban Vic Tandy mérnök munkahelye egy orvosi berendezéseket gyártó cégnél volt, ahol az egyik laboratóriumban mindig depressziósnak, nyugtalanak érezte magát, ráadásul hallott és látott dolgokat.

Végül kiderült, hogy szó sincs kísértetekről mert, mert valójában a laboratóriumban nagyon alacsony frekvenciájú hanghullámok voltak, amelyeket a ventilátor okozott azzal, hogy rezgéseket bocsátott ki magából. Amikor ezt megszüntették, akkor a kellemetlen érzés is eltűnt.

Az infrahangok annyira alacsony frekvenciájú hangok, hogy azt az emberek nem hallják, az állatok viszont igen. Ugyanakkor az infrahangok az emberekre is erős hatást gyakorolnak, ugyanis a szakértői vizsgálatokból kiderült, hogy az alacsony frekvenciájú hangokat erőteljesen megérezzük. Ez lehet az oka, ha valaki nehezebben tájékozódik, nyugtalanabb, megnövekszik a vérnyomása, felgyorsul a szívverése. Mivel erre a hirtelen változásra az ember nem talál magyarázatot, ezért könnyen azt hiheti, hogy szellemhez van köze.

Penész: Shane Rogers egyetemi professzor egy bizonyos penészt vizsgált, amikor hónapokig kutatott a szellemjárta helyeken, ugyanis egyes felmérések azt bizonyítják, hogy bizonyos penészfajták nagyon komoly hatást gyakorolnak az emberek egészségi állapotára.

Ha például valaki sokáig belélegzi ezt a fajta penészes levegőt, akkor megmagyarázhatatlan félelmet, akár demenciát is tapasztalhat, sőt, különös érzései is támadhatnak, amiket sokan azzal magyaráznak, hogy biztos szellem okozta.

Mivel Rogers több szellemjárta helyen is talált a penészből, ezért úgy gondolja, hogy ennek komoly szerepe van a paranormális jelenség észlelésében.

Szén-monoxid: Az 1921-ben, W. H. Wilmer orvos által publikált történet arról szóólt, hogy egy család régi házba költözött, ahol megmagyarázhatatlan eseményeket tapasztaltak. Többször előfordult, hogy a család hallotta, hogy a bútorok mozognak, esténként különös hangokra ébredtek, valamint sokszor úgy érezték, hogy valami van közelükben.

A házban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a régi épületre ráfért a felújítás, így a kazánra is, ami nem működött megfelelően, ezért szén-monoxid szivárgott a házba olyan mértékben, hogy halált még nem okozott, de hallucinációkat igen.

Miután kijavították a hibát, a család visszaköltözött. Soha többé nem tapasztaltak paranormális jelenségeket.

Elektormágneses mezők: Rengeteg ember számolt már be arról, hogy a lakásukban ülve úgy érezték, mintha nem lettek volna egyedül, mert olyan érzésük támadt, mintha egy idegen lélek ott lenne velük.

Michael Persinger neurológus véleménye erről az, hogy a mágneses mezők okozzák a jelenséget. Ezeket az emberek csak tudat alatt észlelik, mert a mágneses hullámok az agy temporális lebenyére gyakorolnak hatást. Amennyiben ez 15-30 percig folyamatosan fennáll, akkor az emberek úgy érezhetik, hogy nincsenek egyedül, ám valójában csak az agyuk dolgozik.

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló