Kevésbé ismert dolgok Stan Lee-ről



Rengeteg szerethető Marvel szuperhőst köszönhetünk a 95 éves korában elhunyt alkotónak, akiről most megtudhatsz néhány érdekességet.A filmes megjelenései nem pusztán a tiszteletadás jele: A Marvel rajongók mindig izgatottan várták, hogy a legújabb filmekben milyen szerepben tűnik fel Stan Lee. Állítólag egy szerződésbeli záradék miatt jelent meg néhány pillanatra, mert az kimondta, hogy az alkotónak minden olyan filmben szerepelnie kell, amelyben egy általa létrehozott karakter is feltűnik.

Általa kezdett kibontakozni az egyesített univerzum: A közös univerzumot a képregények világában Lee teremtette meg. Az alkotó egyszer elmondta, hogy valójában azért alakult ki ez a világ, mert a hagyományos, egy-egy füzetben lezáródó történetek írásakor rájött, hogy mennyivel könnyebb több részen átívelő történetfüzérben mesélni egy hősről vagy csapatról.

Lee viccelődve úgy is elmesélte ugyanezt, hogy sokszor előfordult, hogy abban a pillanatban nem tudták, hogy mi lesz a folytatás vagy a befejezés, ezért kellett elhúzni a cselekményt.

A cameózást nem sajátította ki: Walt Simonson a Thor-filmben evett együtt az istenekkel Asgardban. Michael J. Straczynsky (A Hihetetlen Pókember és a Thor szerzője) ugyancsak a Thor-filmben cameózot, amikor nekigyürkőzött a Mjölnírnek. Ed Brubaker (Amerika Kapitány-sorozat) A tél katonájában programozta vissza Buckyt.

A DC és a felesége vette rá arra, hogy létrehozza a Fantasztikus Négyest: 1942-ben, amikor Amerika belépett a második világháborúba, akkor Stan Lee a híradósokhoz került, ahol először távírópóznákat javított, majd a Kiképzői részleg gyártócégéhez került, ahol tájékoztató kisfilmeket és kiadványokat kellett készítenie.

A világháború után Atlas Comics-nál dolgozott. Lee szorgalmasan írta az egyéb témájú képregényeket, de kezdett kiábrándulni a műfajból. Ezen változtatott az, amikor 1950-ben megjelent a Justice League of America, amiben a DC összeterelte a népszerű karaktereit.

Martin Goodman is látta, hogy milyen jól fogy a konkurencia kiadványa, ezért szuperhősképregényt rendelt Lee-től. Állítólag Lee felesége ekkor azt tanácsolta a férjének, hogy írjon valami olyat, amire büszke lehet, hiszen semmit sem veszíthet.

Lee ekkor társult a Marvelhez visszatért Jack Kirby-vel, majd együtt megalkották a Fantasztikus Négyest. Ebben a történetben négy teljesen különböző embert összehoz a sors, majd ezek a hús-vér emberek különleges képességeket szereznek, amikor kozmikus sugárzás éri őket. A Fantasztikus Négyes tagjai egy családdá válnak, ami erősítette a csapat és a narratíva dinamikáját.

Már a képregényekben is cameózott: A régi vita szerint Lee kisajátította magának a Fantasztikus Négyes szerzőségét, Kirby pedig nagyon megharagudott rá. Ennek eredménye, hogy Kirby kreatív úton is levezette a Lee-vel szembeni mérgét azzal, hogy a DC Comicsnál megalkotta Funky Flashman alakját, akinek a személyiségébe belegyúrta Lee minden negatív tulajdonságát.

Lee-nek ezt megelőzően is volt képregényes megjelenése. Arra is akadt példa, hogy Kirby-vel közösen cameozott a Fantasztikus Négyesben, például a 10. szám címlapján. A 3-as Annual végén, ami Reed Richards és Sue Storm esküvőjéről szólt, a két alkotó is megpróbált bejutni a ceremóniára, de az ajtónál elküldték őket.

A cilinderes úriemberek csak háttal láthatóak, de a párbeszédből kiderül, hogy ki a két férfi. A New Avengers sorozat esetében Lee szerencsésebb volt, mert ő adta össze Luke Cage-et és Jessica Jonest.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló