Bukásnak jósolt, de végül sikeressé vált filmsorozatok



A Step Up és sok már széria is megjárta a mélypontot.A filmiparban aranykorát élik a sorozatok, emiatt szinte alig található olyan alkotás, ami ne lenne valaminek a folytatása vagy spinoffja, pedig a múlt a bizonyíték rá, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a széria újabb részei legalább olyan sikeresek lesznek, mint az előző rész.

Arra is akad azonban bőven példa, hogy egy már temetett filmsorozat hirtelen feltámadt.

Step Up: Az első rész egy egyszerű és szerethető szerelmi, tánciskolai hátterű, történet, amit látva a nézők úgy érezték, hogy a Dirty Dancing – Piszkos tánc cselekményét látják a XXI. századba átültetve.

Ám a később érkező Jon M. Chu teljesen átalakította a sorozatot, aminek folytatásaiban már elképesztően vad koreográfiákkal, érdekes karakterekkel, őszinte érzelmekkel találkozhat a közönség. A Step Up teremtette abszurd, szórakoztató világban a legnevetségesebb megoldások sem zavaróak.

Rocky: A filmtörténelem egyik klasszikusa a Rocky széria első része, ami után a folytatások sem voltak rosszak, ám a negyedik és az ötödik rész meg sem közelítette az elődjeit. Évtizedekkel később Sylvester Stallone visszaért Rocky Balboával.

Habár ez egy remek lezárása volt Rocky pályafutásának, mégis csak az ő karrierje ért véget, ugyanis a Ryan Coogler által rendezett Creed új fejezetet nyitott a franchise-ba.

Toy Story: A Pixar első nagyjátékfilmje egy szokványos mese volt egy kisfiú játékairól, és arról, hogy azok hogyan viselkednek, amikor egyedül maradnak. Az első részt követő folytatásokban egyre erősebb, érzelmi mondanivalóval gazdagította a nézőket a történet.

Mission: Impossible: Az első rész klasszikus thriller volt, és a szériának kellett még két rész ahhoz, hogy megtalálja a siker receptjét, ami nem más, mint egy sor szórakoztató, egymásra rezonáló csapatjátékos, megfűszerezve jó néhány hajmeresztő mutatvánnyal.

A Mielőtt… trilógia: 1995-ben, a Mielőtt felkel a Nap című filmben mutatta be Richard Linklater Jesse (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) karakterét. A két egymásnak idegen főszereplő egy európai utazás során találkozik, majd egy szerelmes éjszaka után elválnak útjaik.

A második és a harmadik rész azt mutatja be, hogy miként fonódott össze a két főszereplő élete, annak minden boldog és keserű pillanatával együtt. A csodás első részt követő folytatások őszinte, komplex trilógiává változtatták a szériát.

A Dollár trilógia: A western trilógia első része, az Egy maréknyi dollárért, valójában Akira Kurosawa A testőr című filmjének néhol jelenetre pontos átdolgozása, ami miatt perre is vitték a feltételezett lopást.

Leone ennek ellenére elkészítette a Pár dollárral többért és A Jó, a Rossz és a Csúf című két folytatást, amiben sikerült megtalálnia a saját hangját, Clint Eastwood pedig halhatatlan western hőssé vált.

Marvel Moziverzum: Az első tervek arról szóltak, hogy a franchise csak néhány tisztességes szuperhősfilmből fog állni, ami egy ponton összeér, ám ma már mindenki tudja, hogy milyen magasságokba jutott a Marvel Moziverzum.

A filmtörténelem legambiciózusabb filmszériája minden darabja képes tartani a magas színvonalat, miközben a stúdió egyre jobban tágítja az univerzumot, újabb és újabb hősöket bevonva.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló