XXI. századi boszorkányvadászat



Tíz ország, ahol még ma is hisznek a boszorkányságba, ami miatt kínozzák és gyilkolják az embereket.Indonézia: Suharto 2008-ban bekövetkezett haláláig 400 embert öltek meg azért, mert boszorkánysággal vádolták őket. A boszorkányüldözés Indonézia több részén is brutális gyilkosságokkal jártak.

Kamerun: 2014 januárjában a kameruni Buea városban, ahol boszorkánysággal gyanúsított emberek házait rombolták le. A tettesek azzal indokolták a 16 otthon és 10 üzlet megsemmisítését, hogy a boszorkánysággal vádolt emberek egy helyi sötét kultusz követői.

Tanzánia: 2017-ben kerestek fel és öltek meg 20 ezer embert Tanzániában. Az Emberi Jogi Központ jelentése szerint 2017 januárja és júniusa között, országosan 479 gyilkosságot követett el az úgynevezett „csőcselék igazságszolgáltatás”.

Gambia: Miután 2009 márciusában Yahya Jammeh lett az elnök. A kormány kijelölt „boszorkányvadász csoport” az Amnesty International jelentése szerint nagyjából 1000 falusit fogott el.

A boszorkányvadászok mérgező növényekből készült italt itattak a vádlottakkal, akiknél hasmenés, hányás és erős hallucináció jelentkezett. A csoport megverte a foglyokat, akiket kényszerítettek, hogy vallják be, hogy boszorkányok.

Szaúd-Arábia: A legtöbb muzulmán hisz ebben, ahogy a boszorkányságban is. Ennek következménye, hogy Szaúd-Arábiában halállal büntetik azt, akit bűnösnek találnak a boszorkányság és varázslás gyakorlásában.

2012. június 19-én a déli Szaúd-Arábia Najran tartományban végezték ki Muree bin Ali bin Issa al-Asiri-t, akit boszorkánysággal vádoltak.

Kenya: 2008 májusában 11 embert, köztük 80-96 éves férfiakat, vádoltak meg boszorkánysággal Kenya nyugati régiójában. A vádlottakat halálra égették, a csőcselék pedig porig égette a házaikat.

Nepál: A boszorkányság hiedelme és üldözése is létező jelenség Nepálban, ahol a vádlottak általában alacsony kasztból származó nők, akiket nyilvános fórumon megvernek, megkínoznak, megaláznak és sokszor megölnek. Az se ritka, hogy a boszorkánynak kikiáltott családját is megvádolják.

2010-ben egy nőt két napon keresztül bántalmaztak, és a szükségleteit sem végezhette el addig, míg beismerő vallomást nem tett. A bűnösség beismerése után általában elengedik a vádlottat.

India: Nagyjából 300 boszorkánysággal vádolt embert fogtak el és öltek meg Assam észak-keleti részén 2001 és 2006 között. A meggyilkoltak többsége olyan nő volt, akinek gyerekei voltak, ám az senkit sem érdekelt, hogy a gyerekek egyedül maradnak.

Pápua Új-Guinea: 2013-ban négy nőt vádoltak meg boszorkánysággal, majd mind a négyüket megkínozták és lefejezték. Az esettel kapcsolatban kiderült, hogy a nőknek nem azért kellett meghalniuk, mert mágiát gyakoroltak, hanem azért, mert anyagilag jobban éltek, mint azok, akik megvádolták őket.

Ehhez hasonló bűncselekményeket követtek el Pápua Új-Guinea egész területén, az áldozatok pedig jellemzően fiatal nők voltak, akiket megkínoztak és sokszor halálra vertek.

Ghána: Ebben az országban bárkit megvádolhatnak féltékenységből, irigységből, félelemből azzal, hogy boszorkány. A „péniszlopás” is gyakori vád, tehát azzal, hogy ellopta valaki potenciáját. 2014-ben 1100 embert zártak börtönbe, de sokakat meg is öltek.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló