Ezek a veszélyek fenyegetik a Földet a Globális Katasztrófakockázat szerintGlobális Kihívások Alapítvány (Global Challenges Foundation) tanulmánya szerint kilenc valós kockázat pusztíthatja el az emberiséget.A Föld sorsával sokan nem foglalkoznak, mert úgy gondolják, hogy ők nem tudják megmenteni a bolygót, vagy azon a véleményen vannak, hogy már nem fognak élni, amikor elpusztul a Föld. A Globális Kihívások Alapítvány (Global Challenges Foundation) szakemberi azonban minden évben elkészítik a Globális Katasztrófakockázat tanulmányt, ami 2018-ban kilenc valós veszélyre hívja fel a figyelmet.

Aszteroidabecsapódás: A tanulmány szerint rengeteg kisbolygót csak akkor vennénk észre, ha túl közel kerülne a Földhöz. Ebben az esetben nem kizárt, hogy nem tudnánk időben reagálni. Ráadásul jelenleg nincs pontosan kidolgozott terv arra, hogy az emberiség mit tenne, ha egy aszteroida közelítené meg a bolygónkat.

Mesterséges intelligencia: A tudósok egyáltalán nem zárják ki azt, hogy egy nap a robotok és a mesterséges intelligencia kiírtja az emberiséget, hiszen ehhez elég csak az, hogy az úttörő technológia rossz kezekbe kerüljön, rossz célokra használják fel.

Szupervulkán kitörés: A szakembere folyamatosan monitorozzák a Föld szupervulkánjait, ám ennek ellenére sem képesek néhány hónapnál korábban megjósolni egy vulkánkitörést. Ha egy szupervulkán kitörne, akkor az annyi port és szulfátokat lövellne az atmoszférába, hogy az éveken át 3-5 Celsius-fokkal hűtené a felszínt.

Biológiai és kémiai hadviselés: A biológiai és kémia fegyvereket viszonylag gyorsabban és olcsóbban lehet fejleszteni, mint a nukleáris fegyvereket, és ezekkel is nagy pusztítást lehet okozni, akárcsak a véletlenül vagy szándékosan szabadon eresztett vírusokkal.

Ökológiai összeomlás: Ez a katasztrófa összefügg a klímaváltozással és a globális felmelegedéssel. A tanulmány szerint az emberiség egész ökoszisztémákat tehet tönkre, ami olyan láncreakciókat indíthat el, amelyeknek előre beláthatatlan következményei lesznek.

Klímaváltozás katasztrófa: A klímaváltozással kapcsolatos tanulmányokból kiderült, hogy mennyire rossz úton járunk, ha a klímakatasztrófát akarjuk megelőzni. A tudósok szerint a következő évtizedben eldőlhet a bolygó sorsa, ami nem kecsegtet túl sok jóval.

Járványok: A tanulmány szerint könnyen megjelenhet egy hatalmas járvány, ami végigseperhet a világon és megölheti az emberiség egy részét. Egy ilyen vírus órák alatt átjuthat az egyik kontinensről a másikra, és tulajdonképpen napokon belül globális katasztrófát okozhat.

Nukleáris háború: A statisztika szerint kevesebb, mint 1 százalék az esélye annak, hogy nukleáris háború tör ki a világon, ám mégis foglalkozni kell ezzel a fenyegetéssel. Hivatalosan 7000 nukleáris robbanófeje van Oroszországnak és az Egyesült Államoknak, de az Egyesült Királyság, Franciaország, Izrael, Kína, India, Pakisztán és Észak-Korea is rendelkezik néhánnyal.

Ha kitörne a nukleáris háború, akkor 4000 robbanófej is rengeteg embert megölne. Emellett a levegőbe annyi por és törmelék kerülne, hogy amiatt átlagosan 8 Celsius-fokkal csökkenne az átlaghőmérséklet.

Geomérnöki munka: Elsősorban a szolármérnöki projektek jelentenek veszélyt, mert ezek aeroszol részecskéket lövellnének a légkörbe azért, hogy lehűtsék a földfelszínt. Ennek előre meghatározhatatlan mellékhatásai lehetnek. Lehetséges, hogy destabilizálják velük a klímát, ami ahhoz vezethet, hogy a lehűlés helyett inkább nagyon felgyorsítanák a globális felmelegedést.

(Forrás: 24.hu)

Ajánló

Ajánló