Ezek a veszélyek fenyegetik a Földet a Globális Katasztrófakockázat szerint



Globális Kihívások Alapítvány (Global Challenges Foundation) tanulmánya szerint kilenc valós kockázat pusztíthatja el az emberiséget.A Föld sorsával sokan nem foglalkoznak, mert úgy gondolják, hogy ők nem tudják megmenteni a bolygót, vagy azon a véleményen vannak, hogy már nem fognak élni, amikor elpusztul a Föld. A Globális Kihívások Alapítvány (Global Challenges Foundation) szakemberi azonban minden évben elkészítik a Globális Katasztrófakockázat tanulmányt, ami 2018-ban kilenc valós veszélyre hívja fel a figyelmet.

Aszteroidabecsapódás: A tanulmány szerint rengeteg kisbolygót csak akkor vennénk észre, ha túl közel kerülne a Földhöz. Ebben az esetben nem kizárt, hogy nem tudnánk időben reagálni. Ráadásul jelenleg nincs pontosan kidolgozott terv arra, hogy az emberiség mit tenne, ha egy aszteroida közelítené meg a bolygónkat.

Mesterséges intelligencia: A tudósok egyáltalán nem zárják ki azt, hogy egy nap a robotok és a mesterséges intelligencia kiírtja az emberiséget, hiszen ehhez elég csak az, hogy az úttörő technológia rossz kezekbe kerüljön, rossz célokra használják fel.

Szupervulkán kitörés: A szakembere folyamatosan monitorozzák a Föld szupervulkánjait, ám ennek ellenére sem képesek néhány hónapnál korábban megjósolni egy vulkánkitörést. Ha egy szupervulkán kitörne, akkor az annyi port és szulfátokat lövellne az atmoszférába, hogy az éveken át 3-5 Celsius-fokkal hűtené a felszínt.

Biológiai és kémiai hadviselés: A biológiai és kémia fegyvereket viszonylag gyorsabban és olcsóbban lehet fejleszteni, mint a nukleáris fegyvereket, és ezekkel is nagy pusztítást lehet okozni, akárcsak a véletlenül vagy szándékosan szabadon eresztett vírusokkal.

Ökológiai összeomlás: Ez a katasztrófa összefügg a klímaváltozással és a globális felmelegedéssel. A tanulmány szerint az emberiség egész ökoszisztémákat tehet tönkre, ami olyan láncreakciókat indíthat el, amelyeknek előre beláthatatlan következményei lesznek.

Klímaváltozás katasztrófa: A klímaváltozással kapcsolatos tanulmányokból kiderült, hogy mennyire rossz úton járunk, ha a klímakatasztrófát akarjuk megelőzni. A tudósok szerint a következő évtizedben eldőlhet a bolygó sorsa, ami nem kecsegtet túl sok jóval.

Járványok: A tanulmány szerint könnyen megjelenhet egy hatalmas járvány, ami végigseperhet a világon és megölheti az emberiség egy részét. Egy ilyen vírus órák alatt átjuthat az egyik kontinensről a másikra, és tulajdonképpen napokon belül globális katasztrófát okozhat.

Nukleáris háború: A statisztika szerint kevesebb, mint 1 százalék az esélye annak, hogy nukleáris háború tör ki a világon, ám mégis foglalkozni kell ezzel a fenyegetéssel. Hivatalosan 7000 nukleáris robbanófeje van Oroszországnak és az Egyesült Államoknak, de az Egyesült Királyság, Franciaország, Izrael, Kína, India, Pakisztán és Észak-Korea is rendelkezik néhánnyal.

Ha kitörne a nukleáris háború, akkor 4000 robbanófej is rengeteg embert megölne. Emellett a levegőbe annyi por és törmelék kerülne, hogy amiatt átlagosan 8 Celsius-fokkal csökkenne az átlaghőmérséklet.

Geomérnöki munka: Elsősorban a szolármérnöki projektek jelentenek veszélyt, mert ezek aeroszol részecskéket lövellnének a légkörbe azért, hogy lehűtsék a földfelszínt. Ennek előre meghatározhatatlan mellékhatásai lehetnek. Lehetséges, hogy destabilizálják velük a klímát, ami ahhoz vezethet, hogy a lehűlés helyett inkább nagyon felgyorsítanák a globális felmelegedést.

(Forrás: 24.hu)

Ajánló

Ajánló