Tíz nem létező sziget, ami a térképeken is szerepeltSikertelen expedíciók után nyilvánították nem létezőnek az alábbi szigeteket.Saxemberg, a sík sziget heggyel a közepén: 1670-ben, John Lindesz Lindeman állította, hogy látta a szigetet, amiről azt mesélte, hogy olyan sík terület, amelynek közepén egy hegy áll. 1801-ben Matthew Flinders indított expedíciót, de az ausztrál felfedező nem találta meg a szigetet, amit az 1800-as évek végén nem létezőnek nyilvánították.

A volt-nincs Dougherty Island: Amikor 1841-ben Daniel Dougherty kapitány Új-Zélandról Kanadába tartott, akkor állítólag felfedezett egy új szigetet a Csendes-óceánon. Habár a sziget létezését több tengerész megerősítette, azt 1937-ben letörölték a térképekről.

Frisland, Nicolo Zeno nagy blöffje: Az 1380-as években fedezték fel a szigetet, aminek pontos helyét a velencei Nicolo Zeno határozta meg, ám kiderült, hogy Zeno csak hírnevet akart szerezni magának.

Sandy Island, a britek büszkesége: 2012-ben nyilvánították nem létező szigetnek a Sandy Islandet, ami korábban a Google Térképen is szerepelt a Csendes-óceánon található Új-Kaledónia és Ausztrália között.

A szigetet 1876-ban fedezte fel a brit Velocity nevű hajó legénysége. A feltételezések szerint nem kizárt, hogy a legénység egy vulkáni tevékenység során kialakult habkőtutajt nézett szigetnek.

A hétévente megjelenő Brazil-sziget: 1325-ben, Írországtól 320 kilométerre nyugatra, jelent meg a térképeken a Brazil-sziget. Az írek abban hittek, hogy a ködbe burkolózó szigetet csak hétévente lehet látni.

1480 és 1481 között a britek expedíciókat indítottak, de semmit sem találtak. Egy spanyol diplomata 16 évvel később rátalált a szigetre. 1674-ben a Franciaországból Írországba tartó skót kapitány, John Nisbet is látta a szigetet. 1872-ben T. J. Westropp háromszor is ellátogatott oda, de végül 1800-as évek végén lekerült a térképekről.

Az elsüllyedt Buss Island: Írország és a nem létező Frisland között fedezte fel 1578-ban Martin Frobisher a Buss Islandet. A britek is elindultak, hogy megkeressék a szigetet, de azt nem találták meg. Nem kizárt, hogy a Buss Island elsüllyedt. A szigetet a XIX. században törölték a térképekről.

Az úszó Emerald Island: 1821-ben szúrt ki Nockells kapitány egy szigetet az Antarktikához közel, a Macquarie-szigettől délre. A kapitány a saját hajója után nevezte el Emeraldnak a földterületet. Az 1800 években több expedíció is elindult, hogy megkeressék a szigetet, de nem találták meg, vagy úszó jégheggyel tévesztették össze.

Isle of Demons, a démonok szigete: Állítólag démonok, szörnyetegek élnek a szigeten, és mindenkire rátámadnak, aki a partra teszi a lábát. A szigetet a XVII. század közepén törölték a térképekről.

Az ötvenezer dolláros Crocker Land: Robert Peary 1907-ben közölte, hogy 1906-ban felfedezett egy szigetet Grönland szomszédságában, Kanada területén. A szigetet George Crocker után Crocker Landnek nevezte el Peary, aki abban bízott, hogy az üzletember 50 ezer dollárral fogja támogatni a következő expedícióját. A Crocker Land 1910 és 1913 között a térképeken is szerepelt, devégül Peary bevallotta, hogy csak kitalálta a szigetet.

Szent Brendan-sziget, a szerzetesek felfedezése: Egy ír szerzetes, Szent Brendan fedezte fel a szigetet, ami a Portugáliához tartozó Azori-szigetek szigetcsoportjának része lehetett. A XVIII. századig több térképen is szerepelt a Szent Brendan-sziget, ami talán tényleg létezett, de aztán víz alá kerülhetett.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló