A víz alól bukkant elő az Epecuen falva



Épületek és települések kerültek felszínre a víz apadásának köszönhetően.Epecuen falva, Buenos Aires: Buenos Airestől néhány kilométerre, délnyugatra található Epecuen falva, az a település, ami 50 év után kezd kiemelkedni a víz alól. A falut az 1920-as években építették a helyi sós vizű tó partjára.

1985-ben bekövetkezett a baj, ugyanis átszakad a gát, Epecuen napjai pedig meg voltak számlálva. 1993-ra a falu több, mint 10 méter mélyre került, ám az időjárás ismét változni kezdett, a víz apadásnak indult, 2009-től pedig ismét láthatóvá vált a település néhány épülete.

Xuanping, China: 2008-ban, egy 8.0 erősségű földrengés juttatott víz alá egy egész falut. Xuanping területéről lakóházak, irodák, iskolát tűntek el, az emberek pedig elhagyatták a katasztrófa sújtotta települést. Évekkel később a falu kezdett felszínre kerülni, mert a vízszint 712 méterről 703 méterre apadt.

Potosi, Venezuela: Az apró venezuelai falut 1985-ben szándékosan árasztotta el a helyi kormányzat azért, hogy vízenergiát szolgáltató gátat építsenek. Nagyjából 30 évvel később, az El Niño okozta szárazság miatt, Potosi ismét a felszínre kerülhetett.

Szent Miklós-templom, Mavrovo-tó: Macedóniában, a Balkán-hegység vonulatainak közelében, található a Mavrovo-tó, ami egyben nemzeti park is. Itt az elsüllyedt el a Szent Miklós-templom. A 1850-es években épített templom több, mint 150 éve állt, amikor a görög kormány úgy határozott, hogy mesterséges tavat létesít az épület köré, hogy ezzel lássák el vízzel a helyi erőművet.

2003-ban a Szent Miklós-templom teljesen víz alá került, köszönhetően a klímaváltozásnak. Manapság a nyári hónapokban láthatóvá válik az épület.

Grüner See, Ausztria: A kristálytiszta vizű, káprázatos Grüner See zöld színe a környező fű és levelek miatt alakult ki. Télen a tó vízszintje 1-2 méter mélységre apad. Ilyenkor a nemzeti park igazán népszerűvé válik a túrázók és a kempingezők körében.

Amikor nyáron elolvad a hó és a jég, akkor a vízszint ismét megemelkedik, elárasztja a nemzeti parkot, ami víz alatti világgá változik a következő télig.

Santiago temploma: 2010-ben kezdett láthatóvá válni a gyarmati stílusú templom a Chiapasban található Mexikó-folyóból. A Santiago templomot a XVI. század közepén, szerzetesek kezdték építeni, majd 1966-ban átszakadt a Nezahualcoyotl-gát, aminek következményeként az épület víz alá került.

Jal Mahal, Jaipur, India: A Man Sagar tó közepén található palotáról senki sem tudja, hogy pontosan mikor épült. A homokkő padlók és falak vizsgálata alapján a szakértők úgy gondolják, hogy az épület nagyjából 300 éves lehet.

Az 5 emeletes Jal Mahal négy szintje víz alatt van, de Radzsasztán kormánya hatéves renoválási tervvel és az ország legkiválóbb építészeivel állította vissza a palota régi fényét, amit az érdeklődők csónakból nézhetnek meg.

Teknős-sziget, Muodaoxi-folyó: Tavasszal több ezer turista keresi fel a Gorges Víztározót azért, hogy a saját szemükkel is lássák a Muodaoxi-folyóból kiemelkedő, teknős formájú szigetet. A téli hónapokban összegyűlt vizet a tározó az évszak végén a közeli területek felé továbbítja. Ennek hatására csökken a vízszint, a sziget pedig látható lesz.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló