A pogányokat is a templomba vonzották a vízköpők



Praktikus célból találták fel a gyakran ijesztő vízköpőket.Ha a kirándulásaid, városlátogatásaid során felnézel a templomokra, akkor különleges, nem ritkán ijesztő vízköpőket látszhat. Ezeket a szobrokat praktikus célból helyezték el, bár sok legenda is kapcsolódik hozzájuk.

Még a pogányokat is a templomba vonzották: A múltban a pogányoknak is megtetszettek a vízköpők, amik vonzóbbá tették a templomokat a számukra, ugyanis a szobrok nagyon hasonlítottak a pogány jelképekre.

Az angol név egy sárkányölő legendából ered: A vízköpők régebb óta léteztek, de az elnevezés később jelent meg. Az angol gargoyle, a francia gargouille szóból ered és azt jelenti, hogy torok. A vízköpők nevét a francia „Le Gargouille” legenda teremtette.

A mese szerint egy sárkány terrorizálta Rouen városát. A szörny évszázadokon keresztül hajókat nyelt el, árvízzel sújtotta a várost, de végül időszámításunk előtt 600 körül megérkezett egy pap, aki felajánlotta, hogy megszabadítja a várost a sárkánytól, ha a lakosság áttér a kereszténységre.

A pap egy kereszttel megbabonázta a sárkányt, akit bevezetett a városba, ahol máglyán elégette. A sárkány fejét a helyiek levágták, majd feltették a templomra. Így vált a gonosz elleni harc jelképévé a gargouille feje.

A Notre Dame vízköpői eléggé újak: A világ leghíresebb vízköpőit Párizsban, a Notre Dame katedrálison tekinthetjük meg, Ezeket a különleges alkotásokat a XIX. század közepén helyezték XIII. században épült épületen.

Sokat templomi vezetőkről és építőkről mintáztak: Németországban a Kölni Dómon különleges vízköpők láthatóak, mert a legrégibb templomi vezetőket és építőket ábrázolják.

A francia katedrális a vízköpőket „gremlinekre” cserélte: A kilencvenes évek elején Jean-Louis Boistel pop-kulturális utalásokkal, gremlinekkel és alienekkel halmozta el Bethlehem kápolnáját.

Praktikus célt szolgálnak: Az európai templomokon a XIII. században jelentek meg a vízköpők, amik dekoratív vízelvezetőként funkcionáltak. A vízköpők feladata az, hogy megóvják a kőfalakat az esővíztől és vezessék el a tetőről a fennmaradt vizet.

Darth Vaderes vízköpő is van Washingtonban: A nyolcvanas években a Washington National Cathedral versenyt rendezett a gyerekeknek, akiknek az volt a feladatuk, hogy tervezzék meg a következő vízköpőt. A győztes egy Darth Vaderes vízköpő lett.

Az ókori Egyiptomban is találkozhattunk velük: Az ókori Egyiptomban oroszlánfejeket használtak a vízelvezetésre, ám a legrégebbi vízköpők Törökországból származnak, mert nagyjából 13 ezer évesek.

Pittsburghben sok-sok vízköpőt találhatsz: A XIX. században kitört a gótikus építészeti láz Amerikában, aminek eredményeként rengeteg templom, kormányépület kapott ilyen stílusjegyeket és vízköpőket.

Az is volt a céljuk, hogy félelmet keltsenek az egyház tagjaiban: A középkori Európában a papság vizuális ingerekkel próbálta bemutatni a pokol szörnyűségeit, hiszen tudták, hogy a félelemkeltés kiváló eszköze annak, hogy becsábítsák a templomokba az istenfélő embereket.

A vízköpők a templomok homlokzatán azt jelképezik, hogy a hívők megnyugodhatnak, mert a borzalmak a templomon belül nem fenyegetik őket, csak azon kívül lehetnek, tehát odabent béke honol.

(Forrás: bizzarium.com)

Ajánló

Ajánló