Útmutató a szakításhoz, ha a párod öngyilkossággal fenyegetőzik



Vedd komolyan, ha a kedvesed azt hangoztatja, hogy kárt akar tenni magában.Nincs két egyforma eset, emiatt mindig fontos szakember segítségét kérni, ha valaki öngyilkossággal fenyegetőzik, például akkor, ha szakítani akarnak vele, ezért az alábbi szakítós tanácsokat csak kiindulópontként kezeld!

Járj utána, milyen forrásokból kaphat még segítséget: Ha a párodnak öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai támadnak, akkor nézz utána az ingyenesen igénybe vehető pszichoterápiás intézetek, rendelők listájának!

Elmondhatod, hogy ő sokkal több, mint ez a kapcsolat: Vannak, akik a kapcsolat alapján határozták meg önmagukat. Itt fontos hangsúlyozni, hogy a másik akkor is képes volt élni, még mielőtt megismert téged, valószínűleg boldog is volt előtted, ahogy utánad is lesz.

Kihívni a mentőket vagy a rendőrséget: A szakítás terén is előfordulhatnak szélsőséges esetek. Ebben az esetben azonnal hagyd el a helyszínt, és hívd a mentőket, rendőrséget, majd szólj egy olyan személynek is, akiben a párod megbízik!

Tarts ki: Adj időt és teret neki és önmagadnak! Eszedbe se jusson a Facebookon nézegetni, és kérd meg a barátaidat, hogy ne beszéljetek róla!

Hangsúlyozd, hogy nem szeretnéd, ha bántaná magát: Fontos, hogy világosan a párod tudtára ad, hogy nem szeretnéd, ha baja esne. Ha így gondolod, akkor mondd el neki, hogy nagyszerű embernek tartod. Ha érzelmileg elérhető szeretnél maradni a számára, akkor nagyon világosan meg kell határoznotok, hogy milyen keretek között érintkeztek a jövőben.

Ha veszélyben érzed magad, fő a biztonság: A kapcsolatot lezárhatod telefonon is, vagy találkozhatsz vele egy nyilvános helyen, ahol biztonságban érezheted magad. Ha a párod azzal hív fel, hogy készül kárt tenni önmagában, és azt kéri, hogy menj oda hozzá, akkor ismerd el a fájdalmát, mondd meg neki, hogy igyekszel segítséget szerezni. Ne menj egyedül, ha úgy érzed, hogy rád nézve is veszélyes a helyzet!

Tartsd a határaidat: Amikor sor kerül a beszélgetésre, akkor légy kedves, de ne köntörfalazz! Világosan fogalmazd meg a szakítás okait, amiket akár többször ismételj el!

Beszélj a saját érzéseidről: A szakításnál figyelj oda arra, hogy a hangod maradjon lágy és nyugodt! Ne vegyél fel megfélemlítő testhelyzetet! A higgadtság és a konstruktivitás megőrzésének egyik módja az, ha E/1-ben beszélsz a saját belső folyamataidról.

Kérd azok támogatását, akik közel állnak hozzá: Sokat segíthet, ha beszélsz valakivel, akiben a párod megbízik. Ennek a személynek őszintén elmondhatod, hogy szeretnél szakítani, de aggódsz, mert a párod öngyilkosságra utaló célzásokat tett. A lényeg, hogy a párodat olyan társas háló vegye körül a szakítás után, amilyen képes megtartani.

Emlékeztesd, hogy a választásaiért mindenki saját maga felel: Ha a párod azt hangoztatja, hogy a majdani halála a te lelkeden fog száradni, akkor azt akarja elérni, hogy a felelősségtudatod miatt maradj a kapcsolatban, ám ettől még ugyanúgy segítségre van szüksége, hiszen komoly nehézségeken megy át. Ez a segítség nem lehetsz te.

Emlékeztesd magad, hogy miért szakítottál: Nagy segítség lehet, ha összeírod a szakításod okait.

Fordulj másokhoz támogatásért: Ha kapcsolat története, lezárása miatt bűntudatot érzel, amit szeretnél feldolgozni, akkor jól teszed, ha pszichológushoz mész.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló