A pszichológia slágertémái 2019-ben



Az egészséges táplálkozás hangsúlyosabb szerepe, az alternatív fájdalomcsillapító módszerek és a sportpszichológia iránti egyre nagyobb igény is szerepel az év legfontosabb kutatási területei között.Az egészséges táplálkozás hangsúlyosabb szerepe: 2019-re a kutatók kiderítették, hogy például a gyorséttermi ételek és a cukor nagy mennyiségben történő bevitele megnöveli a depresszió kialakulásának kockázatát.

A pszichológusok arra már több kutatás során rájöttek, hogy igaz a mondás, amely szerint az vagy, amit megeszel, de még mindig sok kérdés érdekli őket a témában. 20119-ben szeretnék például kideríteni, hogy a jótékony bélbaktériumok milyen hatást gyakorolnak a mentális egészségre, az étkezések körül kialakult rituáléknak milyen következményei vannak az emberek életére.

Növekvő igény a sportpszichológiára: A sportpszichológia ma már nemcsak a sportteljesítmény növelésével foglalkozik, hanem azzal is, hogy támogassa a szorongással, depresszióval, étkezési zavarokkal küzdő sportolókat.

A sportpszichológusok személyiségfejlesztő munkája iránti érdeklődés olyan területeken is megnőtt, ahol úgy, mint a sportban, nagy nyomás mellett kell magas színvonalú teljesítményt nyújtani, ezért például rengeteg előadóművész, tűzoltó, sebész vagy például katona jár sportpszichológushoz.

Alternatív fájdalomcsillapító módszerek: Csak az Egyesült Államokat nagyjából 100 millió ember szenved valamilyen krónikus testi fájdalomban. Nekik általában opioid tartalmú gyógyszert írtak fel az orvosok, ám ezeknek a készítményeknek a rendszeres szedése súlyos függőséget okozhat.

2019-ben a kutatók szeretnének olyan megoldást találni, amely helyettesítheti az opioid tartalmú gyógyszereket. A modern orvoslásban már foglalkoznak a testi állapotok szociális, spirituális és pszichés tényezőivel, a tudósok pedig azon dolgoznak, hogy az olyan módszerek, mint például a hipnózis, a kognitív viselkedésterápia és a mindfulness, nagyobb szerepet kaphassanak a fájdalom csökkentésében.

A digitális terápiák előtérbe kerülése: A mentális nehézségek kezelésének eddig két módja volt. Az egyik a gyógyszerezés, a másik a probléma pszichoterápiás megközelítése. 2019-ben egy harmadik irány is kezd kirajzolódni, hiszen egyre népszerűbbek az egészségfokozó digitális eszközök, a terápiás szoftverek és a telefonos applikációk.

Ezek a találmányok azt a célt szolgálják, hogy a testi-lelki állapotok széles skálájában nyújtsanak segítséget, így például kezdik bevetni őket a cukorbetegség, az asztma, a depresszió és a figyelemzavarok terén. Vajon ezek az eszközök helyettesíteni, vagy kiegészíteni fogják-e az eddig ismert terápiákat?

Újragondolni a hosszú távú gondozást: 2019-ben már az egész világon fontos kérdés, hogy a fogyatékossággal élő, krónikus betegségben szenvedő és az idős emberek támogatása miképpen lehetne személyközpontúbb, de azt is kutatják, hogy a kliensek autonómiáját és szabad választáshoz való jogukat hogyan lehetne erősíteni.

Mindebben jelentős szerepe van annak, hogy a segítő szolgáltatások terén a kontroll a kliens kezébe legyen.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló