Andy Vajna néhány emlékezetes filmje



A Rambo, a Die Hard és az Evita is szerepel a 75 éves korában elhunyt filmmogul hagyatékában.Rambo (First Blood, 1982): Az 1982-es Rambo szkriptje már 10 éve, Első vér címen kallódott Hollywoodban, ahol a producerek érezték, hogy jó a sztori, de a vietnami trauma utáni sebek még túl frissek voltak ahhoz, hogy egy ilyen alkotás moziba kerülhessen.

A történettel évek óta házaló Ted Kotcheff végül megállapodott a Carolcóval, majd a főszereppel megkeresték Sylvester Stallone-t, aki állítólag 24 órával később igent mondott az ajánlatra.

Die Hard: Az élet mindig drága (Die Hard with a Vengeance, 1995): A Die Hard harmadik része valójában a Fox tulajdona volt, Vajna pedig a területen szerzett tapasztalatainak és a nemzetközi értékesítésben való szerepvállalása miatt vehetett részt a filmben, ami elég nehezen akart összeállni.

A külföldi kritika nem rajongott a filmért, de a Cinergi és Vajna szerencséjére, nemzetközi szinten siker lett a Die Hard: Az élet mindig drága.

Én, a kém (I, Spy, 2002): Az akcióvígjáték azért igazán különleges a magyar nézők számára, mert a Budapesten forgatott produkcióban a magyar főváros önmagát játszotta. Ugyanakkor míg a hazai közönség büszke lehetett Budapestre, addig a producerek nem lehettek azok a filmre, ami az egész világon hidegen hagyta a moziba járó embereket.

Total Recall - Az emlékmás (Total Recall, 1990): A projekten eleinte David Cronenberg dologozz. Ő arra törekedett, hogy Philip K. Dick novellájához hű adaptációt készítsen, de Arnold Schwarzenegger érkezése teljesen más irányba vitte el a filmet, és még a rendezőt is ő választotta Paul Verhoeven személyében.

A rengeteg pénzből készült Total Recall - Az emlékmás hatalmas siker lett, ám Vajna mégsem volt teljesen boldog, mert az üzlettársa, Mario Kassar látványosan szórni kezdte a cég pénzét, ez pedig az amerikai adóhivatal figyelmét sem kerülte el a kiismerhetetlen offshore befektetései miatt.

Vajna a Total Recall bemutatója előtt eladta a részesedését 106 millió dollárért, majd megalapította a saját produkciós cégét, ami a Cinergi nevet kapta.

Evita (1996): Az 55 millió dollárból készült film 141 millió dollár bevételt termelt, pedig kevesen fogadtak volna arra, hogy a politizáló argentin nőről szóló musical sikeres lesz. Ehhez a diadalhoz az is kellett, hogy az Evitát Tim Rice és Andrew Lloyd Webber írta, a főszerepben pedig Madonna hozta ki magából a lehető legtöbbet.

A Broadway-siker ellenére a filmváltozat 15 évig hánykolódott, pedig olyan nevek álltak be mögé, mint Oliver Stone és Alan Parker, ám ők később otthagyták a produkciót. Parker akkortért vissza a rendezői székhez, amikor az Evita jogai a Cinergihez kerültek, ugyanis Parker és Vajna már dolgozott együtt az Angyalszíven.

A stáb Buenos Airesben is forgatott, de az argentin tiltakozások és a jelentős modernizáció miatt az Evita nagy részét Angliában, majd Vajnának köszönhetően, Budapesten vették fel. Habár a filmtől a kritikusok nem dobták hanyatt magukat, ez mégsem akadályozta meg azt, hogy az Evita három Arany Glóbuszt és egy Oscar-díjat zsebeljen be, utóbbit azért a dalért, amit kifejezetten a filmhez szereztek.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló