Igazi nővé változott Dustin Hoffman



Híres színészek, akiket a felismerhetetlenségig elmaszkíroztak egy-egy szerep kedvéért.Dustin Hoffman – Aranyoskám (1982): A romantikus komédiában Michael Dorsey, egy színész, aki nem talál munkát, ezért úgy dönt, hogy nőnek öltözik és felveszi a Dorothy Michaels nevet, ami hatalmas népszerűséget hoz neki.

Hoffman elmaszkírozása annyira jó lett, hogy állítólag a kollégái szarkasztikusan megjegyezték, hogy nőként jobban néz ki, mint férfiként. A színész átlag két órát szánt arra, hogy Dorothyvá váljon: leborotválta a lábát, a karját, ragasztószalaggal feszesebbé tette az arcbőrét, műfogakat használt, majd jöhetett a smink.

Robert Englund – Rémálom az Elm utcában-filmek: Nagyjából három órán keresztül tartott a sminkelés és a maszkolás Englund arcára és fejére. Krueger összeégett fejét a Kaliforniai Egyetem Egészségügyi Központjából szerzett, súlyos égési sérüléseket szenvedett betegekről készült valódi fotók alapján mintázta meg a maszkmester, David B. Miller.

Lon Chaney – A Notre Dame-i toronyőr (1923): Lon Chaney a lehető leghitelesebb alakítást akarta nyújtani Quasimodo szerepében, ezért hetekre eltakarta a jobb szemét, aminek eredményeként örökre rövidlátó lett.

Gary Oldman – A legsötétebb óra (2018): A brit háborús miniszterelnök, Sir Winston Churchill bőrébe bújt Gary Oldman, aki eleinte furcsának érezte a szerepet, de aztán megtetszett neki a kihívás.

Oldman egy éven keresztül filmfelvételek és fotók alapján tanulmányozta a politikus gesztusait és mimikáját. A forgatásra olyan maszkot kellett készíteni, ami által Oldman külsőleg is átváltozott az egykori brit miniszterelnökké.

Ivana Primorac és csapata annyira jól oldotta meg a feladatot, hogy azért megkapták a legjobb maszkért és sminkért járó BAFTA-díjat, Oldman pedig a legjobb férfiszínésznek járó Oscar-díjat zsebelhette be.

Max Schreck / Klaus Kinski / Willem Dafoe – Nosferatu-filmek: Friedrich Wilhelm Murnauaz 1922-es némafilmjének különlegességét az adta, hogy egy félelmetes, visszataszító szörny jelent meg Orlok grófjaként, akit Max Schreck alakított. Állítólag a színészt nem is kellett különösebben elmaszkírozni, mert eleve olyan erős, markáns arcvonásokkal rendelkezett, amiket csak fel kellett erősíteni a sminkkel és a maszkkal.

Később Klaus Kinsk már a tonnányi sminket és latexfüleket kapott, amiknek felhelyezése négy órán át tartott. Legközelebb Willem Dafoe változhatott Orlokká, méghozzá az E. Elias Merhige által készített A vámpír árnyékában című filmben, ami abból a városi legendából indult ki, hogy Max Schreck igazi vámpír volt. Ennek a filmnek az érdekessége az, hogy reflektál a maszkolásra.

Johnny Depp – Ollókezű Edward (1990): Ollókezű Edward megalkotásáért az a Stan Winston felelt, aki az Aliens-en, a Terminátor első két részén és a Ragadozón is dolgozott. A maszkot több, mint másfél órán keresztül rakták fel Deppre. A végeredmény magáért beszél, hiszen Ollókezű Edward egyfelől félelmetes, gótikus szörny, másfelől egy sajnálatra méltó, elesett gyerek a torzonborz hajával, és heges bőrével.

Tilda Swinton – Sóhajok (2018): Swinton nagyon élvezte, hogy eljátszhatja a Dr. Klemperert. A fantasztikus maszkot Mark Coulier (Grand Budapest Hotel) és csapata készítette el, méghozzá kemény munkával, hiszen egy idős férfivá kellett változtatniuk a határozott arcvonású színésznőt, akinek az állával és a nyakával kellett a legtöbbet dolgozni. A figura szemét egyfelől lencsékkel, másfelől digitális utómunkával varázsolták autentikussá.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló