Átverték a hídépítésben segítő ördögöt



Történetek jólelkű emberekről, akik ellenálltak a gonosz csábításának.Hídépítés: Európa szerte léteznek olyan hidak, amelyek építésében állítólag az ördög segített, aki fizetségül annak a lelkét kérte, aki először átkelt a hídon. A helyiek elfogadják az alkut, majd egy állatot (pl.: kutyát, kecskét, csirkét) küldenek át a hídon, mire az ördög csalódottan távozik.

A történet egy másik verziójában az ördög a hídépítő lelkét kéri, ezért az soha nem fejezi be teljesen a hidat, ezzel megtartva a lelkét.

Szent Wolfgang és az ördög temploma: Szent Wolfgang elhatározta, hogy templomot épít, ám rájött, hogy segítségre lesz szüksége. A munkára az ördög jelentkezett, aki a templomba először belépő élőlény lelkét kérte cserébe. Szent Wolfgang elfogadta a feltételt.

A templom megépült, de a helyiek kerülték, mert tudták, hogy az ördög segítségével épült. Szent Wolfgang aggódni kezdett az alku miatt, de akkor a vadászok által üldözött farkas a templom felé szaladt. A férfi kinyitotta az állat előtt az ajtót, majd rámutatott, és közölte az ördöggel, hogy ott van az első lélek, aki belépett a templomba.

Szent Dunstan: Eleinte egy angolszász király tanácsadójaként tevékenykedett Szent Dunstan, ám amikor boszorkánysággal vádolták, akkor elmenekült és remeteként élt. Szent Dunstan hol a hárfajátékával, hol kovácsként dolgozva tartotta fenn magát.

Látva Szent Dunstan egyszerű, szent életét, az ördög fiatal nő képében látogatta meg a kovácsot, hogy elcsábítsa, de Szent Dunstan nem foglalkozott vele. Az ördög addig ingerelte a férfit, mígnem az megragadta az ördög orrát egy izzó fogóval, és megígértette vele, hogy örökre békén hagyja.

Szent Antal és az ördög: Gazdag szülők gyermeke volt Szent Antal, de ő úgy határozott, hogy lemond a vagyonról és inkább szentként fog élni a sivatagban. Az ördög úgy döntött, hogy nem hagyja Szent Antalt megszabadulni a világ kísértéseitől, ezért lustasággal, unalommal és a nők csábító képeivel bombázta a férfit.

Szent Antal imádsággal harcolt az ördög ellen, aki ekkor démonokat küldött, ám a fizikai fenyegetéssel sem ért célt. Szent Antal végül ránevetett az ördögre és a démonokra, majd közölte, hogy amennyiben bármelyiküknek is hatalma lenne felette, akkor egy is elég lenne belőlük ahhoz, hogy vele harcoljon.

Jack O’Kent: Utazó művészként élt Jack O'Kent, aki felajánlotta az ördögnek a sertésállománya egy részét. Azt, hogy ki melyik állatot kapja, úgy döntötték el, hogy az ördög vihette az egyenes farkúakat, míg Jack a göndör farkúakat. Az ördög várta, hogy megkapja a sertéseit, de csak azt látta, hogy Jack átkel velük egy patakon, mire a sertések a farkát összecsavarta a hideg víz.

Egy másik esetben Jack búzát termesztett, aminek a felét magának követelte az ördög. Jack a termés alsó felével fizetett, mire az ördög közölte, hogy jövőre a felső részt kéri. Jack átváltott a fehérrépa termesztésre.

Szent Benedek és a tövisek: A gazdag fiatalember otthagyta a jólétet, hogy szerzetesként élhessen Rómában egy félreeső barlangban. Az ördög úgy döntött, hogy megkísérti a férfit, és annak a csinos nőnek a képében jelent meg, akire a férfi régóta vágyott.

Szent Benedek már hajlott arra, hogy elhagyja a barlangot a nőért, ám végül belevetette magát egy tövisekkel teli bokorba, ami össze-vissza karcolta, ez pedig kijózanítóbban hatott rá.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló