A legvéresebb skandináv legendák



Brutális történetek az istenekről.Ragnarök, a skandináv világvége: A Ragnarökkel együtt beköszönt a Hármastél. A Világkígyó partra veti magát, ezért a tenger mindent eláraszt. Kiszabadul Loki, és Fenrir, aki akkorára tátja a száját, hogy az alsó állkapcsa a földet éri, a felső az eget, a szeméből és orrából pedig lángot lövell.

A meghasadó égből alászáll Múspell, a tűz birodalmának fiai, akik Vígríg mezején harcolnak a bestiákkal. Megérkezik Loki Hel lényeivel, és Hrym a déróriásokkal.

A skandináv istenek egymás után hullnak el a csatatéren. Thor is, aki legyőzi a Világkígyót, de annak mérge őt is megöli. Odint Fenrir falja fel, akit Vídar öl meg. Loki akkor hal meg, amikor Heimdallal küzd. Mindeközben az emberek világát tűz perzseli fel.

A Ragnarököt csak Vídar, Váli, valamint Thor két fia, Modi és Magni éli túl, illetve visszatér Baldur és Höd. Az emberek közül csak Líf és Líftraszir menekül meg, és az ő utódainak kell újra benépesítenie a földet.

Fenrir, az Istenek Végzetének bestiája: A történet szerint Lokinak három gyereke született egy óriásasszonytól, Angrbodától. A többi isten egy próféciából megtudta, hogy a három gyerek, Fenrir, a farkas, Jormungand, a Világkígyó és Hel, még komoly problémát okozhat nekik, ezért Hel Niflheimbe, az alvilágba került, Jormungandot pedig a világtengerbe hajították.

Fenrir esetében tudták, hogy az ereje túl fog nőni az istenekén. Megoldásként egy béklyót kovácsoltak, majd kihasználva Fenrir hiúságát, rávették, hogy bújjon bele a béklyóba, és próbálja ki, hogy szét tudja-e zúzni.

Az első két béklyó nem fogott ki a farkason. Az istenek nem adták fel, elkészítették a harmadikat, a selyembéklyót, amit macskák léptének zajából, asszonyok szakállából, hegyek gyökeréből, medvék inából, halak leheletéből és madárköpetből kovácsoltak.

Fenrir csak úgy volt hajlandó belebújni, ha az egyik isten a szájába dugja a kezét. Tyr elvállalta a feladatot. A farkas nekiveselkedett, de nem tudta összezúzni a selyembéklyót. Az istenek nevettek. Fenrir leharapta Tyr kezét, ezért egy karddal támasztották ki a farkas állkapcsát, hogy az ne árthasson másnak.

Loki fogsága: A skandináv istenek azon voltak, hogy elkerüljék a Ragnarököt, ám ezzel csak azt érték el, hogy egyre közelebb kerültek ahhoz. Azzal mind tisztában voltak, hogy az Istenek Végzete akkor veszi kezdetét, amikor Baldur meghal, ezért mindent megtettek, hogy megvédjék Odin fiát.

Baldur anyja, Frigg megeskette a világ minden dolgát, hogy soha nem tesznek kárt a fiában. Loki azonban nem hitte el, hogy nincs semmi, ami árthatna az istennek, ezért női alakot öltve kifaggatta Frigget, aki elárulta, hogy a zsenge fagyöngy az egyetlen, ami nem esküdött meg neki.

Amikor az istenek karddal és kövekkel támadtak Baldurnak, hogy kiderítsék, tényleg nincs semmi, ami megölheti, akkor Loki leszakított egy vesszőt a fagyöngyből, és a vak Höd kezébe nyomta. Höd meglőtte a vesszővel Baldurt, aki holtan esett össze.

Az istenek haragjától rettegő Loki lazaccá változva elbújt a Fránangur vízesésben, ám kifogták, majd egy barlangba hurcolták. Loki két fia, Váli és Nari, sem menekülhetett. Miután Válit farkassá változtatták, szétmarcangoltatták vele Narit, akinek beleivel három élére állított sziklához kötözték Lokit.

A vassá változott sziklához kötözött isten feje fölé egy kígyót akasztottak, és mellé állították a feleségét, Sigynt, hogy egy tállal fogja fel a mérget, ami akkor Loki arcába csepegett, amikor a felesége kiürítette a tálat. Loki a Ragnarökig nem szabadult ki.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló