Kézről kézre járt a smaragd, amiről végül kiderült, hogy értéktelen



Tony Thomas és Ken Conette joggal nevezhető a világ egyik legszerencsétlenebb bűnözőjének.A drágakövek gyakran megkapják az elátkozott jelzőt, pedig nem a zafír, smaragd, arany vagy például a rubin tehet arról, hogy az embereken eluralkodik a kapzsiság, és gondolkodás nélkül bármit megtesznek, hogy gyorsan meggazdagodjanak.

Ezt bizonyítja az Bahia Emerald története is, aminek ellopását Tony Thomas és Ken Conette tervezgette 2001-ben. A tolvajok azt hitték, hogy könnyű dolguk lesz, mert a smaragdot viszonylag kedvező helyen, egy brazil bányász garázsában tartottak, nem messze attól a helytől, ahol felszínre hozták.

A sikertelen vállalkozóból és az álmodozóból összeállt páros úgy képzelte, hogy könnyedén elemelik a milliókat érő smaragdot, ami a belépőjük lesz világba. Thomas volt annyira eszes, hogy meggyőzte a brazilokat, hogy mindössze 60 ezer dollárért adják neki a drágakövet. Az Amerikába visszatérő Thomas 925 millió dollárra becsültette fel a smaragdot.

A két férfi abban állapodott meg, hogy Thomas hazamegy, Conette hátramarad, hogy majd leszállítsa a kincset. A problémák ekkor jelentkeztek, mert bizalmatlanság és árulás ütötte fel a fejét a két tolvaj között.

Conette végül nem küldte el a drágakövet, Thomasnak pedig azt hazudta, hogy a smaragdot eltérítették. A férfi azért árulta a társát, mert megjelent nála egy rejtélyes idegen, Larry Biegler, aki azt állította, hogy tud egy vevőt, de csak akkor, ha felezik a bevételt.

Biegler valójában csak egy helyi vízvezetékszerelő volt, aki az ígérete betartása helyett inkább lelépett a drágakővel, amit egy magánnyomozónak adott, aki szintén azt állította, hogy tud egy vevőt, ha felezik a bevételt.

Természetesen a magánnyomozó is hazudott, és lelépett a kinccsel, amivel felkeresett egy mormon üzletembert, Kit Morrisont, aki szigorú értékrendszerrel rendelkezett, ám a smaragd még őt is megkísértette.

Mindeközben a brazil maffia elfogta Bieglert, ugyanis ők is maguknak akarták a drágakövet. Amikor a férfi kiszabadult, akkor a Los Angeles-i rendőrségtől és a SWAT-tól kért segítséget, hogy szerezzék vissza a Morrison birtokába került smaragdot.

A Bahia Emerald 2010 óta a Los Angeles-i rendőrség bizonyíték raktárában porosodik. Habár a bíróság Morrisonnak ítélte a drágakövet, az amerikai igazságügyi minisztérium az utolsó pillanatban felülbírálta az ügyet, ezzel megakadályozva azt, hogy diplomáciai konfliktus robbanjon is az USA és Brazília között.

A történet csattanója, hogy amikor igazi szakértők is megvizsgálták a smaragdot, akkor kiderült, hogy távolról sem olyan tiszta, mint amilyennek hitték, tehát a Bahia Emerald értéke nem milliók, hanem néhány ócska dollárocska.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló