A közelmúlt legemlékezetesebb április 1-jei tréfái



Gyorsétterem, tévéműsor, újságcikk és rádióadás is bolondot csinált az emberekből az elmúlt évtizedekben.Senki sem tudja, hogy pontosan honnan ered a bolondok napja hagyománya, ám azzal mindenki tisztában van, hogy ilyenkor büntetlenül meg lehet tréfálni másokat, illetve jobb óvatosnak lenni, mert lehet, hogy valaki minket szemelt ki a csíny áldozatául.

Igaz ez a médiumokra is, ugyanis a közelmúltban többször előfordult, hogy hamis tévéműsorokkal, újságcikkekkel, rádióadásokkal vagy hirdetésekkel verték át az embereket. Ugyanakkor ezek a tréfák néha rosszul sülnek, ugyanis a mai világban már naponta annyi információ zúdul az emberekre, hogy előfordul, hogy a bolondok napi tréfának szánt hírt sokan komolyan veszik, pánikba esnek tőle, míg a nagyon is valós hírt áprilisi 1-jei csínyként könyvelik el.

Ez történt 1946. április 1-jén is, amikor egy igazi földrengés után szökőár söpört végig Alaszkán és Hawaii szigetén. A katasztrófában 150 ember halt meg. Azért ilyen sokan, mert az emberek jó része azt hitte, hogy a vészjelzés csak áprilisi tréfa.

A modern kor egyik legemlékezetesebb április 1-jei tréfáját a BBC sütötte el, amikor 1957-ben arról adtak hírt, hogy az enyhe idő és a kártevők kiirtása után bőséges spagettitermés várható Svájcban. A hír után sokan azzal telefonáltak be, hogy ők hogyan tudnának spagettit termeszteni. A válasz az volt, hogy fogjanak egy szál spagettit, amit dugjanak paradicsomszószba, aztán várjanak türelemmel...

Szintén a BBC követte el azt az 1965-ös csínyt, amikor április 1-jén egy „tudóssal” készített interjút adtak le, ami arról szólt, hogy feltalálták a szagos tévét, ami képes közvetíteni a stúdió illatát úgy, hogy azt otthoni készülék közvetíti azt. Bemutatóként aprított hagymát és kávét tettek az asztalra. Percekkel később többen betelefonáltak a műsorba, hogy érzik az illatokat, de olyan is volt, aki állítólag könnyezni kezdett a hagymától.

1969-ben egy holland televízió azt a hírt jelentette be, hogy április 1-jén ellenőrök lepik el az utcát, és távérzékelő műszerrel vizsgálják, hogy az emberek befizették-e a tévéadót, ez ellen pedig csak úgy lehet védekezni, ha a készüléket alufóliával fedik le. Az áruházak ezen a napon kifogytak az alufóliából, és megugrott a tévéadó-bevétel is.

1998-ban sokan elhitték azt, amikor egy amerikai lap arról írt április 1-jén, hogy Alabama állam törvényhozása 3,141-ről 3-ra változtatta a Pi értékét, mert ez a szám „összhangban van a Bibliával”.

2008. április 1-jén a Burger King egész oldalas hirdetésben jelentette be, hogy a 32 millió balkezes amerikai számára olyan Whoppert készítettek, amelyben a hozzávalókat 180 fokkal elfordítva helyezik el a szendvicsben. A hirdetés hatására több ezren próbáltak jobb- vagy balkezes Whoppert rendelni, mire másnap a Burger King elárulta, hogy csak tréfálkoztak.

1994 áprilisában az amerikai PC Magazin azzal ijesztett rá az olvasókra, hogy közölték, a kongresszus elé került egy törvénytervezet, ami megtiltja, hogy az emberek részegen használják az internetet.

Az újság annyira részletesen kidolgozta a csínyt, hogy még a javaslat számát is megadták: 040194 (vagyis 1994. április 1.). Az indoklásban szerintük ez állt: A világháló információs szupersztráda, a törvényhozók pedig azon a véleményen vannak, hogy részegen egyik autópályán sem szabad vezetni. Az álhír annyira jól sikerült, hogy olyan sokan hívták fel felháborodva a beterjesztőként megjelölt Edward Kennedy szenátor hivatalát, hogy annak végül hivatalos cáfolatot kellett kiadnia.

(Forrás: life.hu)

Ajánló

Ajánló