Valódi események ihlették napjaink legnépszerűbb horrorfilmjeit



Miből merített ihletet James Wan a Démonok között univerzumához?Annabelle: Annabelle is egy létező elátkozott baba, akit a mai napig Warrenék okult múzeumában őriznek, ám a kinézete távolról sem olyan ijesztő, mint a filmekben szereplő porcelánbaba. Annabelle igaz története 1970-ben kezdődött, amikor Donna édesanyja megvásárolta a használt rongybabát az egyik hobbiboltban, majd a lányának ajándékozta. Donna akkor már főiskolára járt, és nővérnek tanult a lakótársával, Angievel, együtt.


Annabelle eleinte csak kismértékben változtatta a helyét, mintha csak meglökték volna, de később egyik helyiségből a másikba vándorolt. Habár a lányok nem találtak semmi rosszat a játékban, azt a barátjuk, Lou az első pillanattól fogva gyűlölte, mert érezte, hogy valami nincs rendben a rongybabával.

Donna, és Angie nem hitt a természetfeletti dolgokban, úgyhogy a barátjuk véleményét csak a paranoiának tudták be, ám Annabelle egyre erőszakosabbá vált, végül pedig a három fiatal a Warren házaspártól kért segítséget.


Warrenék kihívtak egy katolikus papot, hogy végezze el az ördögűzést,
de a pap nem hitt a történetben, és közölte, hogy Annabelle csak egy baba, aki nem bánthat senkit. A pap hazafelé tartva totálkárosra törte az autóját, aminek tönkrement a fékje, de a pap szerencsére túlélte a balesetet.

A gyászoló asszony: A most a mozikban játszott A gyászoló asszony átka című film valóságalapját La Llorona legendája adta. A történet főszereplője Maria, aki a spanyol hódítás korában, Mexikóban élt. Maria egy tehetős emberhez ment hozzá, és két fiút szült.

A férfi elhanyagolta a feleségét. Egyes verziók szerint szoknyavadász alkoholista volt, mások szerint világutazó. Maria egy nap rájött a férje hűtlenségére, és dühében beledobta/belefojtotta a fiait a Santa Fé folyóba.

A tettét nyomban megbánta, de a gyerekei életét már nem tudta megmenteni. A gyilkosság után Maria nem evett, nem ivott, egyre vékonyabb lett, folyamatosan gyászolta a gyerekeit a sírásával (amiről aztán a nevét kapta).

A legenda szerint Maria addig nem juthat be a Mennybe, amíg meg nem találja a gyermekei lelkét, ezért a halála óta szellemként bolyong, ha pedig elhagyott, eltévedt gyereket talál, akkor vízbe fojtja, abban reménykedve, hogy az ő lelkük elég lesz az üdvösséghez.

A magas, vékony, fehér ruhás nő „fantom autóstopposként” is elhíresült az USA déli részén, míg Mexikóban a gyereknevelés eszközeként is használják, hogy ezzel vegyék el a kicsik kedvét az elkóborlástól.

Az Amityville-események: A Warren házaspár egyik leghíresebb ügyét nem egy filmben feldolgozták, de a Démok közöttben csak érintőlegesen szerepelt. A valóságban a vallásos DeFeo család vásárolt egy házat Long Islanden. A legidősebb fiú, Robert Jr. sokat szenvedett az iskolai zaklatás miatt, amit a súlyfeleslege miatt kapott, ráadásul egyre többet veszekedett az apjával, mert csak otthon tudta levezetni az indulatait, és drogozott.

A tarthatatlan helyzet addig fajult, hogy 1974. november 13-án a DeFeo házaspárt és négy gyermeküket meggyilkolták a házban, a gyilkosságot pedig Robert Jr. magára vállalta. A bíróság hatszoros életfogytiglanra ítélte a férfit, aki próbálta őrültnek beállítani magát.

Később George és Kathy Lutz beköltözött a házba, ahol csak 28 napot bírt ki az épületbe, ami a világ leghíresebb kísértetházává vált. A család paranormális jelenségeket érzékelt, amit a Warren házaspár is vizsgált, ám nem kizárt, hogy a Lutz család csak pénz és hírnév reményben játszotta meg az eseményeket.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló