A Vonat Busanba: Zombi expressz 2018 egyik legjobb horrorja



Ezek voltak az elmúlt esztendő legijesztőbb filmjei.2018 utolsó napjaiban a filmrajongók is kiválasztják, hogy az egyes műfajokban melyik alkotás nyerte el a leginkább tetszésüket. A horrorok terén idén széles skálán mozgott a paletta. Volt itt vadonatúj darab, folytatás, vagy egy régi klasszikus újragondolása is, ám bár történetileg és minőségileg változatos horrorokat kaptak a műfaj rajongói, mégis a legfélelmetesebbnek az alábbi alkotások voltak nevezhetőek.

Vonat Busanba: Zombi expressz (Train to Busan): A Yeon Sang-ho által rendezett, koreai sikerfilm, egy hihetetlen gyorsasággal terjedő zombivírusról szól, ami elől egy vonatnyi ember próbál menekülni, ám már a szerelvényen is akadnak fertőzöttek.

A rendező kreatív megoldásokkal, kíméletlen tempóval lehelt új életet a mostanában fáradni látszó műfajba. A Vonat Busanba: Zombi expressz a jól megválasztott, folyamatosan mozgásban lévő, környezetének köszönheti, hogy nemcsak a végére nem fáradt el, hanem már a folytatás is készül.

A Babadook (The Babadook): Csak magyar viszonylatba nevezhető 2018 egyik legjobb horrorjának A Babadook, mert valójában négy évvel ezelőtt mutatták be a filmet, ami hozzánk csak idén jutott el.

Jennifer Kent kultikus horrorja egy mumusról szól, aki egy fiát egyedül nevelő anya otthonát és elméjét fertőzi. Amellett, hogy Essie Davis remek választás volt a főszerepre, még a mumus jelenetei is elég rémisztőek ahhoz, hogy a néző sokáig ne felejtse azokat. A műfajt kijátszó befejezés elég kielégítő a maga bizarr egyszerűségével.

Expedíció (Annihilation): Bár Alex Garland második rendezése a sci-fi műfajába is besorolható, mégis bővelkedik horrorelemekben. Ennek a leglátványosabb bizonyítéka az a medveszörny, amely rátámad az idegennek kezébe került területet felfedező női kommandó tagjaira.

Az igazi horror akkor veszi kezdetét, amikor a nők önuralma szertefoszlik, majd az eszük is kezd elmenni. A kultikus könyvből készült Expedíció egy egyszerre csodaszép és igazi rémálom horrorfilm, amit az utolsó pillanatban happolt el a Netflix a mozivászon elől.

Örökség (Hereditary): A műfaj egyik ritka kincsének tekinthető az első filmes Ari Aster által készített Örökség, ugyanis ez a horrorfilm nem egyszerre cincálja szét a néző idegrendszerét, hanem könyörtelen módszerességgel kínozza. A cselekmény központjában egy család áll, ami a nagymama halála miatt kezd széthullani.

Az utóbbi évek legnyomasztóbb filmjének története egyre nyugtalanítóbbá válik, miközben az egymást követő események kezdik teljesen felőrölni a Toni Collette által megformált anyát.

Sóhajok (Suspiria): Az elmúlt években aranykorát éli a régi filmek újrafeldolgozása, ami hol jól, hol rosszul sül el. Az eredetileg Dario Argento által szerzett Sóhajok annak a remek példája, hogy hogyan kell hozzányúlni egy kultuszfilmhez, amiből most Luca Guadagnino készített szerzői darabot.

A felújított horrorfilm egyik legnagyobb pozitívuma, hogy hű maradt ahhoz a korhoz, amiben eredetileg született, valamint teljesen egyedi hangnemben és stílusban meséli a történetet, amiben a régi filmből csak az alaphelyzet köszön vissza.

A két és fél órás Sóhajok középpontjában egy német balettintézet áll, amiben boszorkányok élnek. A pszichedelikus filmélmény jó mélyre hatol az erre nyitott nézők elméjében, hogy az újranézés után új értelmet nyerjen a történet.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló