Őskori települést találtak Polgáron



Látogass el hazánk legkülönlegesebb régészeti lelőhelyeire!Ha belföldi kirándulással szeretnénk tölteni a szabadidőnket, akkor bőven van miből válogatnunk, hiszen a hegységek, szurdokok, barlangok, tavak és folyók mellett felkereshetjük a több évszázados várakat, templomokat, vagy bejárhatjuk valamelyik csodás várost is.

Mindezzel azonban nem értünk a lehetőségeink végére, ugyanis kevesen tudják, de hazánkban több fontos régészeti lelőhely is található. Íme a legjobbak!

Polgár: A Budapesten élők számára sokáig ismeretlen helynek számított a Debrecenhez közeli Polgár, ám a település egy csapásra híressé vált, amikor a 80-as években kezdődött ásatások során a régészek jelentős őskori település maradványaira bukkantak.

A Polgár környéki ásatások eredményeként csodás régészeti park alakult ki az autópálya mellett. A park, ahol többek között rekonstruált őskori ház is található, ideális hétvégi program a nagycsaládosok számára is.

Pilisszentkereszt: A falu határában található nagy kolostor romjainak egyik érdekessége, hogy ide temették el II. András feleségét, IV. Béla és Szent Erzsébet édesanyját, Gertrudis királynét. A környező erdő, amiben egy vadászház romjait is megtalálták, ugyancsak a királyi területhez tartozott.

Visegrád: Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás király egykori palotájának maradványait tekintheted meg a visegrádi Duna-parton. Az ásatások során rekonstruálták az uralkodói lakhelyet, ahol megelevenednek az egykori királyok mindennapjai.

Ha úgy döntesz, hogy ellátogatsz ide, akkor ne hagyd ki a csodás kutat és a meseszép kertet se! Amennyiben szép időben érkezel, akkor a lovagi tornát se felejtsd ki a programodból!

Százhalombatta: A város a területén található halmokról kapta a nevét. Ezek közül az egyiket rekonstruálták a régészeti parkban, aminek kiállítása bemutatja a vaskor temetkezési szokásait, valamint több rekonstruált építményt. Ide már csak a meseszép tájért is érdemes ellátogatni, viszont hétvégente filmvetítéseket is tartanak.

Aquincum: A XX. században, Óbudán bukkantak rá a régészek a római város romjaira, aminek fokozatos feltárása máig tart. Az ásatás során amfiteátrumot (ókori színház), a polgárváros épületeinek maradványait, boltokat, komplett utcákat és szentélyeket találtak a szakemberek.

A leleteket, köztük a világ egyetlen római kori orgonáját, az Aquincum Múzeumban lehet megtekinteni. Ha szeretnél belekóstolni a római kori város hangulatába, akkor valamelyik hétvégén mindenképpen sétálj egyet a romok között!

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló