Nem csak Dzsininek kölcsönözte a hangját Robin Williams az eredeti Aladdinban



Kevésbé ismert tények a Disney 1992-es klasszikusáról.Az elmúlt években egymás után érkeznek gyerekkorunk kedvenc meséinek élőszereplős változatai, amelyek hol nagyon, máskor egyáltalán nem tetszik a kritikusoknak és a nézőknek. A Disney klasszikusai közül jelenleg az Aladdin látható a mozikban, ezért most megtudhatsz néhány kevésbé ismert tényt az eredeti rajzfilmről, amit 1992-ben mutattak be.

Robin Williams nem csak Dzsininek kölcsönözte a hangját: Az Aladdin esetében sokan azt hiszik, hogy Williams csak a lámpás szellemét szinkronizálta, pedig Dzsini mellett a mese eleji kufár is az ő hangján szólalt meg.

Ezzel kapcsolatban Goldberg elárulta, hogy az eredeti forgatókönyvben nem nevezték meg azokat a javakat, amiket a kufár kínálgatott, ugyanis Jeffrey Katzenberg azt találta ki, hogy adjanak a humoristának egy lepellel letakart dobozt, benne mindenféle tárggyal, majd Williams véletlenszerűen húzza ki azokat. Az már kimaradt a meséből, amikor egy melltartó vagy dupla csúzli került a kezébe.

Több utalás is van az Aladdinra a Moanában: Ahogy sokan mások, úgy Ron Clements és John Musker is valamilyen formában mindig beleírta magát az aktuális filmjébe. A Herkulesben építőipari munkások voltak, az Aladdinban piactéri nézelődök, A kincses bolygóban pedig egy robot és furcsa meselény alakjában jelentek meg.

A 2016-os Moanában nem érték be ennyivel, ugyanis abban elhelyeztek néhány Aladdinra utaló easter egget. Az egyik jelenetben a lámpás jelent meg, míg egy másikban a varázsszőnyeg, ami ebben a mesében már nem tudott repülni.

Egyes teóriák szerint egy disztópikus jövőben játszódik: Eleinte durva elképzelésnek tűnhet, de léteznek teóriák, amelyek szerint Aladdin egy poszt-apokaliptikus alternatív jövőben játszódik. Ezt a teóriát azzal támasztják alá, hogy a rajzfilmben Dzsini elmondja, hogy tízezer éve várta, hogy valaki kiszabadítsa a lámpásból, majd később „túlságosan harmadik századinak” nevezi Aladdin ruhatárát.

Emellett Dzsini olyan XX. századi hírességek alakját vette fel, mint Robert de Niro vagy Jerry Lewis. Ezek után egyértelműnek tűnhet, hogy a rajzfilm 11989-ben játszódik. Ugyanakkor mások szerint az Aladdin csak egy mese, aminek nem logikusnak lennie.

Aladdin nadrágját MC Hammeréről mintázták: Az ember bármiből meríthet inspirációt. Ezt azt állítás bizonyítja az is, hogy Aladdin jellegzetes buggyos nadrágja esetében MC Hammer ihlette meg Glen Keane-t.

Az animátor több interjúban elmondta, hogy a rapper U Can't Touch This című dalához készített videóban látható nadrág láttán találta ki az agrabai tolvaj öltözetét.

Aladdin karakterét Tom Cruise-ról mintázták: Jeffrey Katzenberg eleinte egy rajzfilmesebb, kölyökképűbb Aladdint képzelt el, aki leginkább úgy nézett volna ki, mint a Vissza a jövőbe-trilógia Marty McFly-ja.

Egy idő után azonban Katzenberg úgy érezte, hogy nem reális, hogy Jázmin valaha beleszeretne egy ilyen Aladdinba, ezért úgy döntött, hogy a karakter Michael J. Fox helyett Tom Cruise-ra hasonlítson, póló nélkül.

A változtatást idején az animátorok már dolgoztak a szereplőkön, ezért a Jóbarát című számhoz tartozó jelenetben, például a ringben, a régi modell látható.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló