Meglepő tények a Brian életéről



Augusztus 17-én lesz 40 éve, hogy az amerikai mozik bemutatták minden idők egyik legmegosztóbb, legjobb vígjátékát.1. A tervek szerint a Brian életében szerepelt volna egy fanatikus csoport, aminek vezetője a pszichopata Otto (Eric Idle), akinek a szimbóluma egy horogkereszttel kombinált Dávid csillag volt. A jeleneteket végül inkább kivágták, mert az alkotók attól tartottak, hogy ez már túlzás lenne az így is megosztó filmbe.

2. A vígjáték forgatásának egyik legtöbb nehézséggel járó jelenete az volt, amikor a Briant játszó Graham Chapman meztelenül kitárja az ablakot a tömeg előtt. Ebből azért lett majdnem botrány, mert a statiszták között sok volt a muszlim, a muszlim nőknek pedig tiltja a vallása azt, hogy idegen férfit meztelenül lássanak.

3. Az egyik elképzelés szerint Jézus, akiről tudjuk, hogy egy ács fia, elégedetlen a kereszt minőségével, amire felfeszítik.

4. John Cleese elmondta, hogy miután a keresztények alaposan felháborodtak a filmen, Michael Palinnel sokan vicceltek azzal, hogy nekik sikerült 2000 év után végre egyesíteniük a keresztényeket.

5. A Brian életében egy röpke pillanatra felbukkant a fiúk nagy példaképe, Spike Milligan, ugyanis az író-komikus véletlenül pont Tunéziában nyaralt, amikor a filmet forgatták.

6. A Jézus szerepében látható Kenneth Colley játszotta Piett admirálist a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér című Csillagok háborúja filmekben.

7. John Cleese azért szerette volna eljátszani Brian alakját, mert az akkor 38 éves színész még soha nem játszhatott filmfőszerepet. A többiek azt akarták, hogy ahogy a Gyalog galoppban, úgy most is Graham legyen a főszereplő.

A döntést az is indokolta, hogy Cleese nem játszhatta volna Reg, a Júdea Népe Front vezetőjét, vagy a centuriót, ha ő a címszereplő. A főszerepnek egyébként megvolt az ára, hiszen Graham összesen három karaktert, Briant, Fikusz Kukiszt és egy bölcset alakított a filmben. Cleese elég hamar belátta, hogy jó döntés született.

8. A Spamalot sikerét látva Eric Idle és John DuPrez úgy döntött 2007-ben, hogy zenés formában dolgozzák fel a Brian életét. A Nem a messiás – Csak egy nagyon haszontalan fiú oratóriumot először Kanadában mutatták be.

A londoni Royal Albert Hallban tartott előadáson Eric Idle mellett Michael Palin, Terry Jones és Terry Gilliam is szerepelt a darabban, amit 2015-ben Magyarországon is bemutattak, méghozzá úgy, hogy Eric Idle és John DuPrez is színpadra állt.

9. A 40 éves Brian életében a Monty Python 6 tagja összesen 40 karaktert keltett életre.

10. Graham Chapman orvosi egyetemen végzett, emiatt a forgatás szüneteiben „rendelést” kellett tartania, ugyanis a stábból mindenki őt kereste meg a panaszaival.

11. Franco Zeffirelli Tunéziában forgatta A Názáreti Jézus című sorozatát, amit nem sokkal a Brian éle forgatása előtt fejeztek be, ezért a Monty Python tulajdonképpen kész díszleteket kapott, és néhány statisztát is.

12. Nagy-Britanniában több helyhatóság is megtiltotta a moziknak a Brian életének levetítését. Ezek között volt egy olyan is, aminek területén nem volt mozi.

13. Az eredeti terv az volt, hogy Jézus szerepét a James Bondként ismertté vált George Lazenby kapja, a filmet pedig úgy akarták reklámozni, hogy: „George Lazenby maga Jézus Krisztus!”

Az ausztrál színész azonban éppen máshol forgatott, úgyhogy nem vállalhatta el a szerepet.

14. Amikor a meztelen Chapman ablakot nyitott a tömeg előtt, akkor Terry Jones közölte Chapmannel, hogy látszik, hogy nem zsidó. A problémát gumipánttal oldották meg.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló