Megvalósulhat a Silent Running sötét jövőképe



Ma már nem tűnnek kitalációnak a régi filmekben felvázolt ökológiai katasztrófák.Silent Running: A filmben nem az a legrémisztőbb, hogy az emberiség valódi növények, tiszta víz és levegő nélkül élnek, hanem az a közöny és könnyedség, amivel mindezt ábrázolják. Ennek oka az, hogy egy 1972-es alkotásról van szó, ugyanis abban az időben az emberek nem érezték a klímaváltozás szelét, ezért számukra az egy soha be nem következő katasztrófának tűnt.

2019-ben még számunkra is távolinak tűnhet ez a katasztrófa, de leginkább azért, mert az ilyen mértékű űrutazás még kivitelezhetetlennek tűnik. Emellett azt is nehéz megsaccolni, hogy mikorra fog teljesen kipusztulni a Föld növényvilága, és azzal együtt majd az állatvilág, hiszen képtelenség megmondani, hogy ez a bonyolult, sok szempontból egymásra épülő rendszer mikor veszti el az egyensúlyát, és dől végleg romokba.

Amit tudunk az az, hogy az ipari forradalom óta közel 600 növényfaj pusztult ki, ez a szám pedig még tovább emelkedhet. Az is tény, hogy 2100-ra átlagosan 3 °C-os felmelegedést jósolnak, ami azt jelenti, hogy a Föld legtöbb helye élhetetlenné fog válni az emberiség számára.

Holnapután: Ebben a filmben tulajdonképpen valóra vált, a korábbi amerikai elnök, Al Gore előrejelzése, ugyanis ő volt az, aki hevesen kampányolt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért. Ha olyan hirtelen és hollywoodi túlzásokkal nem is fog bekövetkezni az, ami a Holnaputánban, mégis a jéghegyek olvadása egyre nagyobb probléma, a környezeti katasztrófák pedig egyre gyakoribbak és pusztítóbbak.

Mad Max-filmek: Habár a filmek leginkább arról szólnak, hogy Mel Gibson, az újabb epizódban már Tom Hardy, látványos akciók közepette küzd az életben maradásért, mégis a nézőt mellbe vághatja a felismerés, hogy ez a „zöldtelen” világ nem is olyan elképzelhetetlen a valóságban.

Erre utal, hogy bár egyre komolyabb piacot ural az elektromos autó, mégis még mindig a hagyományos üzemanyag uralja a piacot. A felmelegedésről pedig tudjuk, hogy létezik, és egyszer el fogja hozni a poklot.

WALL-E: A 2008-ban bemutatott WALL-E történetéből az mára teljesen megvalósulni látszik, hogy az emberek a technológiától függnek. Emellett a közelmúltban megjelent egy megdöbbentő képsorozat arról, hogy hogyan fog kinézni a jövő emberre.

Azt pedig magyarázni sem kell, hogy a Föld mennyire közel jár ahhoz, hogy egy hatalmas szemétheggyé váljon, annak ellenére, hogy egyre komolyabb törekvésekkel próbáljuk ezt elkerülni.

Zöld szója: Az 1973-ban bemutatott film 2022-ben játszódik, ami számunkra már egyáltalán nem olyan távoli jövő. A Zöld szójában a Föld már átesett a globális ökológiai katasztrófán, az étkezési alapanyagok teljesen kimerültek, az emberek elképesztően szigorú törvények között élnek, az élelmezést pedig mesterséges táplálékkal, vörös, sárga és zöld szójával, oldják meg.


A Zöld szója jövőképe nem áll távol a valóságtól. Ezt bizonyítja egy 2018-as jelentés, amiből kiderült, hogy a világon kilenc emberből egy éhezik, 150 millió gyerek pedig alultáplált. Az is tény, hogy az elmúlt években az éhezők száma emelkedett, visszaesett a 10 évvel ezelőtti szintre. Az alapvető élelmiszerek hiánya vagy az áremelkedése oka az, hogy ezekben a régiókban elképesztően nagy a vízhiány.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló