Igaz történet ihlette az Üzenet a palackban című könyvet



A történelem legérdekesebb palackpostái.Anyai szeretet: Miután egy francia nő elvesztette a 13 éves fiát, Maurice-t, a La Manche csatornán kompozott 2002-ben, amikor is fogott néhány apróságot a gyermekétől, majd azokat egy könnycsepp alakú üvegbe helyezte. Egy levelet is mellékelt, amiben ez állt: „Bocsáss meg nekem, amiért olyan dühös voltam az eltűnésed után! Bocsásd meg, hogy nem tudtalak megmenteni a haláltól!”

A vízre bocsátott palackot két héttel később, Kent partjainál találta meg Sioux Peto és Karen Liebreich, akik lefordították a levelet, majd évekig keresték annak íróját. 2006-ban Karen könyve írt a történetből, ami Üzenet a palackban címmel jelent meg, és bestseller lett.

Párkereső palack: Ake Viking a tengeren, magányosan élt 1956-ban. A svéd fiatalember szerelemre vágyott, ezért az egyik este elhatározta, hogy palackpostát küld. A levélbe megírta az elérhetőségeit, valamint azt, hogy: „Valaki széphez és távolihoz.”

A fiatalember két évvel később kapott választ egy Paolina nevű olasz nőtől. Viking és Paolina levelezni kezdtek, hamarosan pedig egymásba szerettek. Amikor végre személyesen is találkoztak, akkor Viking úgy döntött, hogy felhagy a halászattal, és feleségül vette a nőt, akivel Szicíliába költözött.

A legidősebb túlélő: A Skóciában található glasgowi hajózási iskola több, mint 1,889 palackot dobott a tengerben 1914-ben. A palackok mindegyikében volt egy nyomtatott kártya azzal az információval, hogy hogyan lehet visszajuttatni a palackot a navigációs iskolának. Utoljára 2011-ben egy skót halász talált egy palackot, amikor felhúzta a halászhálóját.

I. Erzsébet palackposta irodája: A XVI. században uralkodó I. Erzsébet támogatta a föld körüli utakat, ezért elég jó kapcsolatot ápolt a kalózokkal. A királynő fontosnak érezte a kapcsolattartást, amit palackpostával akart megoldani, ezért létrehozta az „Óceáni Palackok” irodáját. Ebben az időben csak és kizárólag egyetlen tisztségviselőnek volt felhatalmazása arra, hogy felnyissa a vízen úszó palackokat. Ha valaki már kaparintotta meg a palackot és felnyitotta azt, akkor az illetőt letartóztatták és bűncselekménnyel vádolták.

Barátkereső palack: 1945 karácsony napján tért vissza a második világháborúból Frank Hayostek. A szállítóhajón utazó, 21 éves katona új életet akart kezdeni. Ennek részeként írt egy levelet, amit palackba zárva dobott a vízre. A férfi remélte, hogy valaki megtalálja az üzenetet, és így új barátokat szerezhet.

A palack 8 hónapnyi hánykolódás után, Írországban ért a partra. Az üzenetet egy 18 éves tejeslány, Breda O'Sullivan találta meg, majd a levél elolvasása után úgy döntött, hogy visszaír a fiatal veteránnak.

Az ezt követő 7 év, valamint 70 levélváltás után, a férfi végre eljutott Írországba. Azt nem tudni hogyan, de valahogy a nemzetközi sajtó is tudomást szerzett a távolsági románcról, ezért a Shannon repülőtérre érkező férfit már az újságírók várták.

Sajnos a nyilvánosság nem tett jót a félénk lánynak, úgyhogy a fiatal veterán O'Sullivan nélkül utazott haza Pennsylvaniába. A férfi 1958-ban feleségül vett egy helyi lányt, majd megszületett a fia, Terry Francis Hayostek.

Valahol még egy lebeghet egy értékes palackposta: Az egyik legkorábban feljegyezett palackpostát időszámításunk előtt 310-ben indította útjára az ókori görög filozófus, Theophrasztosz, aki azt akarta bizonyítani, hogy az Atlanti-óceán vizeiből jött létre a Földközi-tenger. Az üzenetet még senki sem találta meg.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló