A komédia királya is inspirálta az új Joker film alkotójátTizenkét film, amivel ráhangolódhatsz a tegnap bemutatott Jokerre.A komédia királya (The King of Comedy, 1983): A Robert De Niro által alakított kezdő humorista/showman, Rupert Pupkin mindenre hajlandó azért, hogy 15 perc hírnevet szerezzen a késő esti showműsorban. Érdekesség, hogy Robert De Niro éppen egy olyan sikeres talk show sztárt játszik a Jokerben, amilyen Pupkin akart lenni A komédia királyában.

Kánikulai délután (Dog Day Afternoon, 1975): A Sidney Lumet által rendezett, karakterközpontú Kánikulai délután története egy bankrablásról és túszejtésről szól, aminek élő közvetítése tévés szenzáció, a bankrablóból (Al Pacino) pedig ünnepelt hős lesz.

Taxisofőr (Taxi Driver, 1976): A főszereplő Travis Bickle, aki miután hazatér Vietnamból, nem találja a helyét a társadalomban. Bickle végül beleun az őt körülvevő mocsokba, leborotválja a haját, fegyvert szerez és önbíráskodásba kezd.

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over The Cuckoo’s Nest, 1975): Egy kisstílű bűnöző, McMurphy (Jack Nicholson) úgy dönt, hogy a börtön helyett jobb sora lesz egy elmegyógyintézetbe, ezért bolondnak tetteti magát. Később kiderül, hogy az intézet többi páciense se őrültebb nála, hanem csak egy elnyomó hatalom, itt az orvosok és nővérek, szenvedő alanyai.

The Master (2012): A Paul Thomas Anderson által rendezett The Masterben egy mentálisan instabil veteránt alakít Joaquin Phoenix. A főszereplő hamarosan egy a szcientológiához hasonló mozgalom, avagy szekta szippantja be.

Modern idők (Modern Times, 1936): A történet egy gyári alkalmazottról szól, aki a monoton munka miatt megbolondul, ezért elmegyógyintézetbe kerül, majd belekeveredik egy utcai zavargásba.

The Man Who Laughs (1928): A legújabb Joker egy alternatív eredettörténet, tehát a hangolódásra tökéletesen alkalmas lehet a Victor Hugo regénye alapján készült The Man Who Laughs című némafilm, ami a negyvenes években inspirálta Joker megalkotására Bob Kanet és Bill Fingert.

Aljas utcák (Mean Streets, 1973): Martin Scorsese első rendezése nem kifejezetten a cselekménye, hanem inkább az atmoszférájával és a színészek kiváló alakításával alkotott maradandót. Az Aljas utcák nagyszerűen megidézi a hetvenes évek New York-i alvilágát, a fiatal Robert De Niro pedig remekel, mint a bajkeverő lázadó, Johnny Boy.

Hálózat (Network, 1976): A társadalom- és médiakritikai témája miatt alkalmas a Hálózat a Joker filmre való hangolódásra. Sidney Lumet filmje egy tévés bemondóról szól, akinek mentális leépüléséből és élő adásban tervezett öngyilkosságából akar minél nagyobb nézettséget és profitot termelni a csatorna, kicsit sem törődve azzal, hogy egy ember segítségre szorul.

Mechanikus narancs (A Clockwork Orange, 1971): A film főszereplője egy fiatal huligán, Alex DeLarge (Malcolm McDowell), aki szerint az ártatlan emberek ellen elkövetett erőszaknál nincs jobb szórakozás.

Sosem voltál itt (You Were Never Really Here, 2017): A Sosem voltál itt című filmben Joaquin Phoenix egy megbomlott elméjű embert játszik, akitől nem áll távol a brutális erőszak. Valószínű, hogy ez a szerep is hozzátett a színész és Phillips Jokerének felépítéséhez.

A sötét lovag (The Dark Knight, 2008): Christopher Nolan Batman trilógiájának második részét egyértelmű, hogy meg kell nézni, ha valaki Jokerre akar hangolódni, hiszen ebben a filmben zseniális alakítást nyújtott Heath Ledger, mint Joker.

(Forrás: dcmagyarorszag.blog.hu)

Ajánló

Ajánló