Az ökoszisztéma regenerálódása miatt lezárják a Maya-öblöt



A városokat és a természetes képződményeket sem kíméli a tömegturizmus.Maya-öböl, Thaiföld: 2018-ban naponta 170 turista, 2019-ben már napi 5000 turista kirándult el a Phi Phi Leh szigeten található álomszép Maya-öbölhöz, aminek népszerűsége leginkább a 2000-ben bemutatott Leonardo DiCaprio A part című film miatt nőtt meg.

Az utánozhatatlan természeti csoda komoly károkat szenvedett a turistaáradat miatt, ugyanis az öböl koralljainak többsége elpusztult, a tengeri élővilág pedig gyakorlatilag eltűnt a turizmus miatti vízszennyezés és a hajókikötések miatt.

A hatóság először júliustól szeptemberig tartó nyári szezonban zárta le a strandot, hogy az ökoszisztéma regenerálódjon, de ez kevés volt, ezért 2021-ig teljesen lezárják a Maya-öblöt.

Dubrovnik, Horvátország: A horvát város tökéletes példa arra, hogy a turisták nemcsak a természeti látványosságokat képesek tönkretenni, hanem az emberek által épített városokat is, ugyanis tíz éve még félmillió turista látogatott el az óvárosban egy szezonban, de néhány éve ez a szám több, mint a duplájára nőtt.

A hatalmas érdeklődés leginkább annak tudható be, hogy sok világsztár fordul meg a városban, ahol részben olyan közönségkedvenc sorozatokat és filmeket forgattak, mint a Trónok harca, a Star Wars és a James Bond-filmet.

Dubrovnik ma már olyan zsúfolt, hogy a városvezetés 2017-ben úgy döntött, korlátozzák a városközpontban belépő turisták számát, ezért a látogatóknak előre be kell jelentkezniük, időpontot kell kérniük.

A városlakókkal együtt összesen 8 ezren lehetnek a városközpontban, ahol kamerákkal tartják szemmel, hogy egy adott pillanatban mennyien vannak az óvárosban. Ha létszám eléri a 8 ezret, akkor leállítják a taxikat, a buszokat és az utasszállító hajókat.

Ehhez hasonló szabályozást vezettek be a Plitvicei-tavaknál, ahol az elmúlt éveben rekordszámú, 1,7 millió turista fordult meg, ezért az UNESCO közölte, hogy leveszik a látványosságát a világörökségi listáról, ha a nemzeti park nem talál ki valamit.

Emiatt 2019 óta csak online foglalással lehet belépni a parkban, amit naponta csak 10 ezren tehetnek meg. A helyszínen nem lehet belépőjegyet vásárolni. Az online foglalásnál meg kell adni az érkezés dátumát, óráját és a bejáratot.

A tavak területére balesetveszélyes és tilos strandpapucsban és szandálban belépni. A szelfizést is megtiltották, mert minden évben legalább egy turista belehalt abba, hogy drámai fényképet próbált készíteni egy magaslatról.

Uluru, Ausztrália: Ausztrália egyik legismertebb sziklája az Uluru, avagy az Ayers-szikla. A turisták azonban 2019 októberének végén elbúcsúzhatnak a világörökségi helyszínként nyilvántartott homokkő-képződménytől, ugyanis azt lezárják. Erről még 2017-ben döntött az illetékes nemzeti park.

A tilalom egyik oka az, hogy az Uluru szakrális helynek számít, az eredeti tulajdonos őslakos törzs pedig régóta próbálta elérni, hogy a turistákat ne engedjék fel a sziklára. A lezárás másik oka, hogy a sziklamászók közül már sokan megsérültek vagy meghaltak. Az elmúlt 60 évben 37-en haltak meg azok közül, akik fel akartak mászni sziklára. Tavaly egy 76 éves japán turista halt bele a kísérletbe.

A turisták kitiltása mellett szóló érv az is, hogy az elmúlt években rengeteg szemetet hagytak hátra a sziklához látogató emberek, akik a lezárt területekre se félnek betörni.

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló