Tévhit, hogy a pingvinek eldőlnek, ha megpróbálnak felnézni a helikopterre



Tizenhat tényként kezelt információ, ami valójában nem igaz.1. Az Antarktiszon azért tilos helikopterrel közlekedni, mert a pingvinek megpróbálnak felnézni a helikopterre és eldőlnek. – Nem létezik ilyen tilalom. Valójában a helikopter a leggyakoribb közlekedési eszköz az Antarktiszon.

2. Az alkohol megöli az agysejteket. – Az alkohol okozhat sérüléseket az agysejtekben, de megölni nem tudja azokat.

3. A Vénusz az óramutató járásával ellentétes irányban forog a Nap körül.A Vénuszt az különbözteti meg a többi bolygótól, hogy az óramutató járásával megegyező irányba forog.

4. A lenyelt rágógumit hét évig emészti a gyomor. – Ezzel csak a szülők próbálják elérni, hogy a gyerekek ne nyeljék le a rágógumit. Valójában a rágóval ugyanaz történik, mint a többi élelmiszerrel: a gyomornedv lassan feloldja.

5. Az evolúció során az emberi agy mérete a háromszorosára nőtt. – Valójában ennek a megállapításnak az ellenkezője történt, ugyanis a neandervölgyi ember koponyája tizenöt százalékkal nagyobb volt.

6. A bal agyféltekénk a logikáért, a jobb pedig az érzelmekért felel. – Az emberi agy egyik féltekéjének sincs jól elkülöníthető képessége.

7. Tanulmányok bizonyítják, hogy a vörös hajú nők gyakrabban lépnek félre a párkapcsolatokban, mint más hajszínű nők. – Ennek a tévhitnek a forrása az ókorból származik, ugyanis az emberek akkoriban abban hittek, hogy a vörös hajú nők a gonosz hírnökei, aminek oka az volt, hogy az ókoriak nem tudták megmagyarázni, hogy hogyan lehet valakinek vörös a haja.

8. A borotválkozás felgyorsítja a szőr növekedését és vastagítja a szőrszálakat. – A borotválkozás után új szőrszálak nőnek, ezért tűnnek vastagabbnak a korábbiaknál.

9. Tilos újraforralni a vizet, mert a lehűlt vízben kicsapódó anyagok rákot okoznak. – Ha újraforraljuk a vizet, akkor megnő a deutérium, azaz a nehézhidrogén, de nem jelentős mértékben. Az újraforralástól viszont sokkal kevesebb lesz a kalciumsó.

10. Tüsszentéskor minden szervünk leáll egy pillanatra, még a szívünk is. – Ez a tévhit még a középkorban terjedt el, ugyanis akkor abban hittek az emberek, hogy a tüsszentés halálos lehet, mert olyankor rengeteg levegő távozik hirtelen a testből. Mára már kiderült, hogy a tüsszentéskor csak az intrathoracalis nyomás nő meg a testben, ami megváltoztatja a szívfrekvenciát, de az rövid időn belül normalizálódik.

11. Ha visszavágjuk hajunk végét, akkor a haj gyorsabban növekszik. – A levágott hajvégnek semmi köze a hajnövekedéshez. A haj annak hosszúságától függetlenül növekszik.

12. Két éves börtönbüntetésre ítélik a házasságtörőket Dél-Koreában. – 1953 óta tényleg létezett olyan törvény, ami két éves börtönnel büntette a házasságtörésért Dél-Koreában, de azt 2015-ben eltörölték, mert sértette a magánélethez való jogokat.

13 A Big Ben óratornyot börtönként használták az 1504-ben. – Egyrészt a Big Ben nem torony, hanem a Westminster-palota harangja. Másrészt 1859-ben épült, tehát aligha lehetett börtön több, mint 300 évvel korábban.

14. A testmozgás gyógyítja a rövidlátás. – Léteznek olyan gyakorlatok, amelyek javíthatnak a rövidlátáson, de azok inkább a megelőzésben segítenek. Ha a rövidlátás már kialakult, akkor a gyakorlatok nem segítenek.

15. Ha egy alvó embernek kérdéseket teszünk fel, akkor minden kérdésre az igazat fogja válaszolni. – Aki alszik, csak az alvás bizonyos szakaszában képes válaszolni, és akkor is csak az álmával kapcsolatos válaszokat ad.

16. A tiltott gyümölcs egy alma volt. – A Bibliában nincs szó arról, hogy a tiltott gyümölcs alma volt.

(Forrás: vilagunk.hu)

Ajánló

Ajánló