Két órán keresztül főzik a kávét Etiópiában



A világ nemzeteinek kávézási szokásai.Etiópia: Különleges alkalmakkor 2 órán keresztül készítik a kávét. Etiópiába kultúrájában nagyon fontos szerepe van a kávénak, amit karakterteres fűszerekkel, sóval, de akár vajjal is ízesítenek.

Franciaország: Elképzelve egy hangulatos francia várost, valószínű, hogy macskaköves utcákon sorakozó kicsi, zsúfolt kávézókat látunk magunk előtt, ahol a vendégek nyugodt kávézgatás mellett pillekönnyű péksüteményeket fogyasztanak.

A franciák saját kávéitala a café au lait, amit reggel kortyolgatnak, és mellé croissant esznek. A másik kedvenc kávéjuk a café russe, ami esetében a kávé és tejhab rétegek követik egymást.

Olaszország: Az olaszok kapucsínóval kezdik a napot, majd azt követően csak eszpresszót isznak, a nap bármely szakaszában. Az olaszok nyugodtan beülnek a kávézóba, elfogyasztják a kávét. Elvitelre kérni az eszpresszót modortalanságra vall.

Németország, Ausztria: A világ egyik legjelentősebb kávéfogyasztó nemzete Németország, ahol átlagosan 4 csésze kávét isznak naponta az emberek. Ausztriában ennél kevesebbet, de annál fényűzőbben kávéznak.

A bécsi kávé úgy készül, hogy a forró vízzel felöntött, mézzel édesített eszpresszót tejszínhabbal teszik tökéletessé. A bécsi kávézókban gyakran egy-egy szelet tortával fogyasztják.

Vietnám: A vietnámi kávézókban egy üvegpoharat tesznek a vendég elé. A pohárba sűrített tejet öntenek, majd a szájára egy phin, vagyis szűrő kerül, amiben a kávé található. A kávé néhány perc alatt lecsöpög, az eredmény pedig nagyon erős, magas koffeintartalmú kávéital lesz.

Törökország és Szerbia: Ha valaki török kávét fogyaszt, akkor mindegy, hogy előtte mennyire volt álmos, mert biztos, hogy pillanatokon belül fel fog ébredni. A törökök a cezve nevű rézből készült nyeles edényben főzik a kávét, amihez sok cukrot adnak, vagy egyfajta édes, zselészerű édességgel, a lokummal tálalják.

A szerbek hasonlóan isszák a kávét, mint a törökök. Ők a ratluknak nevezik az ital mellé felszolgált harapnivalót. Amikor a kávézacc leülepedett, akkor a szerbek és a törökök is fel szokták fordítani a csészét, hogy a zacc formájából jósoljanak.

A kávé és a kávézók mindkét országban nagy jelentőséggel bírnak. Ha valaki vendégségbe megy, akkor az illetőt biztos, hogy jó erős kávéval vendégelik meg, a kávézók pedig a legkisebb településeken is tömve vannak.

Spanyolország: A spanyolok szeretnek sziesztázni, amit a cortado reggeli kortyolgatásával tökéletesítik. Az 1 decis üvegpoharak aljára eszpresszót öntenek, amire gőzölt tej, végül vékony tejhab kerül.

Skandinávok: A skandináv országok élen járnak a kávéfogyasztásban. A svédek saját kávéja a grug, amit durvára őrölt kávéból készítenek és egy rézedényben forralnak fel. A finnek sajttal ízesítik a juustoleipä nevű kávéitalukat.

Thaiföld: A világ egyik legdrágább kávéját Thaiföldön készítik, miután az keresztülment az elefántok emésztőcsatornáján. Az ürülékéből kiválogatják a kávébabot, amit feldolgoznak, majd a kész italt, aminek a szakértők szerint ízletes, étcsokoládés az aromája, méregdrága áron kínálják.

Görögország: A görögöknél is nagyon fontos a család, ezért a tiszteletük jeleként mindig az idősebbeknek szolgálják fel először a kávét. A forró éghajlat miatt a görögök általában hidegen fogyasszák a saját kávéjukat, a frappét.

Amerika: Az americano az olasz eszpresszó könnyedebb változata, amit azért találtak ki, mert az amerikaiak túl erősnek találták a klasszikus kis feketét, ezért több vizet adtak hozzá, és így megszületett a caffe americano.

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló