Nincs karácsony mézes krémes nélkül!
Készítsd el az ünnep legfinomabb süteményeit és forró italait!Mézes krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg vaj
40 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
3-4 ek tej
6 dkg méz
A töltelékhez:
20 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 citrom héja
3 dl tej
6 dkg búzadara
15 dkg baracklekvár
Elkészítés: A tésztához a tejet a mézzel, a cukorral, a vajjal és a tojással keverd simára, tedd vízgőz fölé. Főzd össze állandó kevergetés mellett, majd vedd le a tűzről! Ha langyosra hűlt, dolgozd bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. A tésztát oszd négy egyenlő részre, és tedd be a hűtőbe 30 percre, majd külön-külön nyújtsd őket vékonyra, tedd be őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 8-10 perc alatt megsülnek.
Keverd habosra a vajat a kristálycukorral. A tejet forrald fel, majd tedd bele a búzadarát. Néhány percig kevergetve főzd meg. Ha kihűlt, add hozzá a cukros vajat, a reszelt citromhéjat, és gépi habverővel kevered simára.
Az első lapot vékonyan kenj meg lekvárral, utána a krém egyharmadával, és tedd rá a következő lapot! Ismét lekvár, krém, lap, lekvár, krém és lap következik. Finoman nyomd össze a sütit, tedd a hűtőbe, ahol legalább 4-5 órát puhuljon. A legjobb, ha fél, vagy egy egész napot hagyod hűlni.
Karácsonyi egg nog
Hozzávalók (6 adag):
6 dl tej
1 egész vaníliarúd
6 tojássárgája
20 dkg cukor
1½ dl rum
1½ dl brandy
Elkészítés: Tedd a tejbe a hosszában félbevágott vaníliarudat, forrald fel, fedd le és hagyd állni 15 percet. Szűrd le a vaníliás tejet, vedd ki belőle a vaníliarudat. Egy nagyobb keverőtálban keverd össze a tojássárgákat a cukorral. A meleg tejet lassan, fokozatos, folyamatos kevergetés mellett add hozzá. Vigyázz, hogy ne ugorjon össze! A keveréket öntsd vissza a tejeslábosba és sűrítsd be! Öntsd hozzá a rumot és a brandyt, majd verd habbá a tejszínt és a porcukrot. Tálaláskor díszítsd tejszínhabbal és reszelt szerecsendióval.
Fűszeres almabor
Hozzávalók (4 személyre):
10 dl almabor
20 g reszelt gyömbér
6 db szegfűszeg
4 fahéjrúd
4 szelet alma
4 kk. méz
Elkészítés: A mézen kívül tegyél minden hozzávalót egy kis lábosba! Nyomd ki a gyömbérből a levet! Közepes lángon forrald fel a italt, majd zárd el a tűzhelyet, a keveréket pedig tedd félre 3 percre, hogy a fűszer átitassa a bort. Végül add hozzá a mézet, szűrd le az egészet, és tálald!
Klasszikus házi bejgli
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só
Diós töltelék:
20 dkg finomra darált dió
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db alma reszelve
1-2 ek méz
1 dl tej
Mákos töltelék:
20 dkg finomra darált mák
17 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 db alma reszelve
2 ek baracklekvár
2 ek méz
1 dl tej
Elkészítés: Az élesztőt futtasd fel negyed pohár tejben, majd dolgozd össze a többi hozzávalót, és pihentesd legalább 30 percet a hűtőben, de akár egy egész éjszakát is hagyhatod. A töltelékekhez főzd fel a cukrot a tejjel. Tedd félre a tűzről, és keverd el a többi hozzávalót a tejjel. A megtöltött rudakat helyezd a tepsire, szurkáld meg villával négy-öt helyen a tetején és kend be felvert tojással.
90 perc pihentetés után, közvetlenül a sütés előtt, újra kend meg. Ezt követően alsó és felső lángon, 200 fokon nagyjából 45 percig süsd. Ha látod, hogy a rudak színesedni kezdenek, akkor fedd le a tetejét alufóliával, amit csak az utolsó 15 percre vegyél le! A tésztából 2-4 rúd bejglit készíthetsz.
(Forrás: nlc.hu)
Ajánló
Ajánló
-
Facebook