Nincs karácsony mézes krémes nélkül!



Készítsd el az ünnep legfinomabb süteményeit és forró italait!Mézes krémes

Hozzávalók:

A tésztához:

5 dkg vaj

40 dkg liszt

15 dkg kristálycukor

1 tojás

1 kk szódabikarbóna

3-4 ek tej

6 dkg méz

A töltelékhez:

20 dkg vaj

20 dkg kristálycukor

1 citrom héja

3 dl tej

6 dkg búzadara

15 dkg baracklekvár

Elkészítés: A tésztához a tejet a mézzel, a cukorral, a vajjal és a tojással keverd simára, tedd vízgőz fölé. Főzd össze állandó kevergetés mellett, majd vedd le a tűzről! Ha langyosra hűlt, dolgozd bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. A tésztát oszd négy egyenlő részre, és tedd be a hűtőbe 30 percre, majd külön-külön nyújtsd őket vékonyra, tedd be őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 8-10 perc alatt megsülnek.

Keverd habosra a vajat a kristálycukorral. A tejet forrald fel, majd tedd bele a búzadarát. Néhány percig kevergetve főzd meg. Ha kihűlt, add hozzá a cukros vajat, a reszelt citromhéjat, és gépi habverővel kevered simára.

Az első lapot vékonyan kenj meg lekvárral, utána a krém egyharmadával, és tedd rá a következő lapot! Ismét lekvár, krém, lap, lekvár, krém és lap következik. Finoman nyomd össze a sütit, tedd a hűtőbe, ahol legalább 4-5 órát puhuljon. A legjobb, ha fél, vagy egy egész napot hagyod hűlni.

Karácsonyi egg nog

Hozzávalók (6 adag):

    6 dl tej

    1 egész vaníliarúd

    6 tojássárgája

    20 dkg cukor

    1½ dl rum

    1½ dl brandy

Elkészítés: Tedd a tejbe a hosszában félbevágott vaníliarudat, forrald fel, fedd le és hagyd állni 15 percet. Szűrd le a vaníliás tejet, vedd ki belőle a vaníliarudat. Egy nagyobb keverőtálban keverd össze a tojássárgákat a cukorral. A meleg tejet lassan, fokozatos, folyamatos kevergetés mellett add hozzá. Vigyázz, hogy ne ugorjon össze! A keveréket öntsd vissza a tejeslábosba és sűrítsd be! Öntsd hozzá a rumot és a brandyt, majd verd habbá a tejszínt és a porcukrot. Tálaláskor díszítsd tejszínhabbal és reszelt szerecsendióval.

Fűszeres almabor

Hozzávalók (4 személyre):

10 dl almabor

20 g reszelt gyömbér

6 db szegfűszeg

4 fahéjrúd

4 szelet alma

4 kk. méz

Elkészítés: A mézen kívül tegyél minden hozzávalót egy kis lábosba! Nyomd ki a gyömbérből a levet! Közepes lángon forrald fel a italt, majd zárd el a tűzhelyet, a keveréket pedig tedd félre 3 percre, hogy a fűszer átitassa a bort. Végül add hozzá a mézet, szűrd le az egészet, és tálald!

Klasszikus házi bejgli

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

25 dkg vaj

6 dkg porcukor

3 darab tojássárga 

1 egész tojás 

2 dkg friss élesztő 

csipet só 

Diós töltelék:

20 dkg finomra darált dió

15 dkg cukor

5 dkg mazsola

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 db alma reszelve

1-2 ek méz

1 dl tej

Mákos töltelék:

20 dkg finomra darált mák 
17 dkg cukor 
5 dkg mazsola 
1 csomag vaníliás cukor 
2 db alma reszelve 
2 ek baracklekvár 
2 ek méz 
1 dl tej 

Elkészítés: Az élesztőt futtasd fel negyed pohár tejben, majd dolgozd össze a többi hozzávalót, és pihentesd legalább 30 percet a hűtőben, de akár egy egész éjszakát is hagyhatod. A töltelékekhez főzd fel a cukrot a tejjel. Tedd félre a tűzről, és keverd el a többi hozzávalót a tejjel. A megtöltött rudakat helyezd a tepsire, szurkáld meg villával négy-öt helyen a tetején és kend be felvert tojással.

90 perc pihentetés után, közvetlenül a sütés előtt, újra kend meg. Ezt követően alsó és felső lángon, 200 fokon nagyjából 45 percig süsd. Ha látod, hogy a rudak színesedni kezdenek, akkor fedd le a tetejét alufóliával, amit csak az utolsó 15 percre vegyél le! A tésztából 2-4 rúd bejglit készíthetsz.

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló