31 ember halt meg a legsúlyosabb alpesi lavinakatasztrófában



A valaha volt legdurvább téli vészhelyzetek.A legsúlyosabb alpesi lavinakatasztrófa: Az elmúlt évtizedet legdurvább alpesi lavinakatasztrófáját élte át 1999 februárjában a Tirolban található Galtür falu 878 lakosa. Még azok is elsötétülő égről és fülbántó zajról számoltak be, akiket elkerült a 170 ezer tonna, fél kilométer széles, 300 km/h-s sebességgel érkező hógörgeteg, ami 31 embert ölt meg. A halálos áldozatok száma azért nem lett magasabb, mert a falusiak, a mentőkkel kiegészülve, azonnal nekiláttak a mentésnek.

Akik nem fulladtak meg a porhótól, vagy nem szorultak menthetetlenül az épületek alá, türelmesen várták, hogy kiszabadítsák őket. A túlélők telefonon, faxon és interneten tartották a kapcsolatot a külvilággal, köztük orvosi válságstábbal és pszichológus szakértővel. A tragédia után Galtür felújította a lavinavédelmi rendszerét.

Fehér péntek: 1916-ban tízezer katona lelte halált Olaszország északi részén. A fehér pénteknek nevezett katasztrófát a Marmolada-hegyről lezúduló hótömeg okozta, ami több hullámban érkezett. Az egyik alkalommal osztrák-magyar, majd olasz katonákat temetett maga alá.

Az első világháború idején bekövetkezett katasztrófáról a mai napig vannak, akik azt feltételezik, hogy a katonák direkt tüzeltek rossz helyeken a hóba, hogy ezzel lavinát indítsanak el a másik oldalon, ezzel ritkítva az ellenség sorait.

Lavina Angliában: 1836 karácsonyán mindenkit meglepett az angliai lavina. Az enyhe télhez szokott briteket már a szokatlan hideg és jeges szél is megrázta, ám az ezt követő hóvihar alaposan sokkolta a szigetországban élőket.

A településekre zúduló 10 méternyi hó miatt szinte megállt az élet Angliában. A postakocsik nem közlekedtek, senki és semmi ment sehová. A bajok azonban ennyivel nem értek véget, ugyanis december 27-én repedezni kezdett a dél-angliai Lewes város egyik dobján felhalmozódott hómennyiség, ami igazi lavinaként zúdult le és temette maga alá az embereket, utakat és házakat.

Az Egyesült Királyság legnagyobb lavinája alól hét embert ki tudtak menteni, nyolcan viszont meghaltak.

Az évszázad hóvihara: 1993-ban Amerika keleti részén hóvihar tombolt, ami az ország lakosságának felét sújtotta. A márciusban leszakadt hó olyan mennyiségű volt, amilyet a helyiek még soha korábban nem láttak.

A jeges szél és hóvihar Kanada keleti részétől Alabamáig 26 államban keserítette meg az emberek életét. A 270 halálos áldozatot követelő ítéletidő hasonlított az 1888-as hóviharhoz, de annál sokkal kiterjedtebb területet érintett, ráadásul több időjárási rekordot is megdöntött.

A legsúlyosabb osztrák lavinakatasztrófa: Ausztria történelmének egyik legszörnyűbb téli katasztrófája 1954-ben következett be, a Vorarlberg tartományban található Bludenz közelében, ahol több lavina okozott katasztrófákat, amelyek miatt Blons lakossága szenvedett a leginkább. A lavina három hullámban tarolta le a falut, aminek 365 lakója közül 57 meghalt, 22 ember holttestét pedig soha nem találták meg.

Az orosz filmrendező halála: 2002 szeptemberében a kaukázusi Észak-Oszétiában halt meg Szergej Bodrov, orosz sztárszínész és rendező a 48 fős forgatócsoportjával, amikor a Karmadon település felett több ezer méter magasságból leszakadt a Kolka-gleccser.

A 20 millió tonnás, jégből, sziklából és földből álló, 200 méter széles görgetek 100 km/h sebességgel tarolt le maga előtt mindent, és ölt meg 125 embert. A balesettel kapcsolatban felmerült, hogy a forgatócsoport pirotechnikusai okozták, de később kiderült, hogy nem erről volt szó.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló