Fedezd fel Adony természeti kincseit!



Felejthetetlen lehetőségekkel várnak hazánk romantikus hangulatú falvai.Adony: Leginkább a nyugodt vidék, pihenés és aktív kikapcsolódás lehetősége miatt látogatnak az emberek Adonyba, ahol az egyik legfőbb érdekesség a Vetus Salina. A helyiek falusias környezetben városi ellátást nyújtanak, valamint a természeti kincsek felfedezését ajánlják.

A tanács nem véletlen, hiszen a Duna és a mellékága a Nagyszigettel, a vízparti, ártéri világ különleges növény- és állatvilág rengeteg látnivalót kínál a természetimádóknak, akik a Lívia halastavaknál madárlesen is részt vehetnek.

Ugyanakkor a pihenés és a természetjárás mellett vízi sportokra, horgászatra, vadászatra, lovaglásra, sétakocsikázásra, kerékpározásra és gyalogos túrákra is van lehetőség. Mindemellett azok, akik szeretik a bort, kóstolón vehetnek részt a szőlőhegy pincesoraiban. A környező tanyai gazdaságok ugyancsak fogadnak vendégeket.

Csemő: A Cegléd melletti település a virágairól híresült el. Többek között 1997-ben megnyert a Virágos Magyarországért versenyt, majd egy évvel később a harmadik helyen végzett az Európa legszebb települése versenyen.

A lovassportban is eredményes Csemő szívesen látja a pihenni, kirándulni, finom ételeket és italokat fogyasztani vágyó embereket, akik elsősorban a falusi turizmus miatt érkeznek. A nyári szezonban a gyerekek jurtában vagy földkunyhóban táborozhatnak, és megismerkedhetnek a háztájival.

Az autósportok szerelmeseinek érdemes elmenniük a falu közelében, Nyársapát-Cegléd-Csemő között található a Gokart Parkba, aminek első pályája a barcelonai Forma-1 pálya kicsinyített mása, amit mai formájára bővítettek, és versenyeket is rendeznek rajta. Emellett a pályán ki lehet próbálni a száguldást és a biztonságos vezetést is.

Solt: Nemcsak az őshonos magyar állatok miatt érdemes ellátogatni a településre, ugyanis Solt egyik legfontosabb nevezetessége a dédszüleink életét bemutató mini skanzen, régi parasztházzal, amiben eredeti bútorok és öltözékek találhatók.

A kézműves udvarban külön helyen mutatják be a ház körül, a földművelésre, a lakásban és a pincében használt tárgyakat. Emellett szappantól a levendula-termékekig, a méztől a kékfestőig különféle népi mesterséggel ismerkedhetnek meg a látogatók, akik lovasbemutatón tudhatnak meg még több érdekességet.

Lipót: Sokan a pékségéről ismerik a 700 lakost számláló Lipótot, ahol azonban rengeteg vonzó program várja a látogatókat, akik közül a természetjárók és a Szigetköz rajongói már korábban felfedezték a barátságos, virágos települést, ahol a családias vendéglátás mellett sportolásra, fürdőzésre és lovaskocsizásra is van lehetőség.

Korábban Lipót az aranymosással és a vízimalmokkal szerzett magának hírnevet, sokan pedig révészkedésből, hajóvontatásból és hajózásból éltek meg itt. 1968-ban az első fúrások során termálvíz tört a felszínre, amihez fürdőt építettek, ami napjainkban is sokakat vonz a településre.

A Lipótot Darnózselivel összekötő utat szegélyező vadgesztenye fasor mesés látványt nyújt, de mégsem ez a község legfontosabb természeti kincse, ugyanis a határban folyik a Holt-Duna, ami rengeteg vízimadár élő- és fészkelőhelye. A nádasokban, a hínáros vízben fehér tavirózsa és vízitök látható. A növények között gém, kócsag, rétihéja és vöcsök él.

Lipót 2009-ben megnyerte a Virágos Magyarországért falu kategória első díját, majd egy évvel később arany fokozatot nyert az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló