Matematikát tanít a sziámi ikerpár



Három kettős torzó különleges élete.A sziámi ikreknek nevezik azokat az embereket, akiknek teste valamilyen mértékben összenőtt. Ez az összeolvadás már az anyaméhben, háromféleképpen történhet. Az egyik esetben a gyengébb testvér részlegesen fejlődik ki az egészséges testében, majd a születés után műtéttel eltávolítható.

A második esetben a parazita iker gyengébb, de az erősebb testvér testét használja arra, hogy életben maradjon. A harmadik lehetőség, hogy két egyformán egészséges emberről van szó, akiknek bizonyos részei összeolvadtak. Ennek mértéke határozza meg, hogy műtéttel szét lehet-e őket választani úgy, hogy mind a ketten életben maradjanak.

Előfordul azonban, hogy az elválasztás nem történhet meg. Az alábbi történet ilyen sziámi ikrekről szólnak.

Egy test, két fej tanít matekot: Az 1990-ben született Abigail és Brittany Hensel története azért különleges, mert nyaktól lefelé egyetlen testük van. Bár néhány szervük (szív, tüdő, epehólyag) duplázódott, mégis a többiből csak egyen osztoznak, ezért lehetetlen szétválasztani őket.

A két idegrendszer és személyiség két külön habitust is jelent, ám ennek ellenére Abigail és Brittany képes összhangban mozogni, beszélni, használni a testüket, sőt, megtanultak úszni, autót vezetni és sportolni is.

A lányoknak nincs problémája a nyilvánossággal, gyakran szerepel tévéműsorokban, ugyanis a korábbi évszázadokban élt sziámi ikerpárokkal ellentétben, nekik sokkal elfogadóbb környezet jutott, így arra is volt lehetőségük, hogy diplomát szerezzenek, most pedig matematikatanárként dolgozhatnak egy általános iskolában.

Bigámista férfi vett volna el sziámi ikreket: Angliában nagy botrányt okozott, amikor egy sziámi ikerpár, a hátuknál összenőtt Violet és Daisy Hilton férjhez akart menni, ugyanis csak egy vőlegény volt, Maurice Lambert, akit bigámiával gyanúsítottak, ezért az esküvő elmaradt.

A törvényeket az sem változtatta meg, hogy Violet és Daisy az egész világon ismert volt, igaz, nem önszántukból léptek fel a színpadon, hanem a nevelőszülőjük kényszerítette erre őket veréssel, kétéves koruk óta.

A sziámi ikerpár még fiatalkorukban találkoztak a magyar származású Harry Houdinivel, aki azt próbálta megtanítani nekik, hogy hogyan legyenek legalább az elméjükben függetlenek és szabadok egymástól.

A meghiúsult esküvő miatt Violet és Daisy teljesen összetört, és azt gondolták, hogy azért születtek sziámi ikreknek, mert az anyjuk törvénytelen viszonyból, leányanyaként szülte meg őket, és ez a büntetésük.

Mivel nem sikerült a házasság útján megszabadulniuk a zsarnok gyámjuktól, ezért 1931-ben perre mentek, aminek végén százezer dolláros bánatpénzzel és szabadon távozhattak. Később férjhez mentek, de ez egyiküket sem tette boldoggá. Violet és Daisy fellépései és tévés szereplései egy idő után nem hoztak elég pénzt a konyhára. Életük végén elfeledve, egy szükséglakásban éltek, majd 1968-ban, influenzában meghaltak.

Mary és Eliza Chulkhurst: Az 1100 években, az angliai Kentben született két lány, Mary és Eliza a vállukon és a csípőjüknél nőttek össze. A „biddendeni kisasszonyok” 34 éve éltek, amikor Mary meghalt. Eliza nem hagyta, hogy szétválasszák őket, így néhány órával később ő is elhunyt.

Az egyház nem tekintette ördögi teremtményeknek őket, és mivel gyermekeik nem születtek, így a papok rendelkeztek Mary és Eliza hátrahagyott vagyona felett. Az sziámi ikerpárról minden évben megemlékeznek, amikor vendégül látják Biddenden özvegyeit és nyugdíjasait.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló