Különleges, sokrétű, őszinte történet miatt lehet az Élősködők az év legjobb filmje



Öt ok, ami megmagyarázza, hogy miért kapott négy Oscart Bong Joon Ho dél-koreai alkotása.Különleges, sokrétű, őszinte történet: Az Élősködők történetének középpontjában egy egyszerű körülmények között élő család áll, amelynek tagjai szép lassan, hazugságokkal bekerülnek egy nagyon gazdag család életébe, és addig élősködnek rajtuk, amíg össze nem dől a kártyavár.

Az alkotás kiválóan mutatja be, hogy milyen különbségek vannak a két társadalmi réteg között. Maga a történet rendkívül csavaros, sokszor alaposan meglepi a nézőket, de megrökönyödést is kivált, és olyan kellemesen elborult réteget is ad, aminek hatására sokan magukba néznek.

Tökéletesen demonstrálja, hogy egy alkotást nem muszáj műfajok közé szorítani: Az Élősködők alkotói bátran átlépték a műfajok határait, aminek eredményeként a filmből nem hiányzik a kemény dráma, a hangosan nevetős humor, a körömrágós izgalom és a vérbeli horror. Ami igazán elképesztő, hogy ez a műfaji sokszínűség sehol sem lóg ki, hanem csak színesíti a produkciót.

A rendező eddigi legjobb munkája: Az Élősködők előtt Bong Joon Ho olyan anyagi- és közönségsikernek számító filmekkel bizonyította a tehetségét, mint például A gazdatest, Okja, Madeo vagy a Snowpiercer - Túlélők viadala.

Ezekben az alkotásokban az elismert dél-koreai rendező megmutatta, hogy milyen jól ért a feszültséghez, a látványhoz, a humorhoz, ráadásul ahogy teltek az évek, ő úgy fejlődött, mint filmkészítő.

Bong Joon Ho minden tudását, tapasztalatát beleadta az Élősködőkbe. A precíz, profi munkával megalkotott filmben minden olyan, amilyennek lennie kell, amilyennek a rendezője eltervezte. A filmen érezhető a stílus, ami mégis idomul a történethez.

Az Élősködők végig egy határozott film, amin jól érezhető Bong Joon Ho mesteri munkája és érettsége.

Összehasonlíthatatlan, tökéletes filmélmény: Amikor filmet nézünk, akkor arra számítunk, hogy az valamilyen hatással lesz ránk, például gondolkodóba ejt, vagy boldoggá tesz. Az Élősködők képes arra, hogy folyamatosan meglepje a nézőket, akiknek egy olyan réteget mutat be számukra idegen környezetben, amellyel mégis tudnak azonosulni. A karakterek fájdalma a nézők fájdalma, de ugyanígy a szégyenük is.

Az Élősködők mindenkihez úgy szól, hogy a benne szereplő szituációkat talán még soha nem szerepeltek a filmvásznon. Az alkotás olyan újdonságot adott, ami mélyen érintette a nézőket, mintha egy rég elfelejtett félelmüket látták volna megvalósulni.

A filmeknek ez az a misztikuma, ami miatt művészetnek nevezik, az Élősködőkben pedig minden megvan, ami értéket ad a mozgóképnek. Ez a különleges mű képes magával ragadni, elgondolkodtatni és megdöbbenteni, s ez az, amiért nagy dolog, hogy az Akadémia úgy döntött az Élősködők az év legjobb filmje, hiszen ez egy jelzés értékű üzenet minden író és rendező számára arról, hogy még mindig van igény az eredeti történetekre, amelyek olyan szinten érintik meg a nézők lelkét, amelyre csak nagyon kevesen képesek.

Profi megvalósítás: Az Élősködők színészei mesteri munkát végeztek, hiszen mindegyikükön látszik, hogy olyan megtört karaktereket játszanak, akik maszk mögé rejtik az igazi arcukat, egy jobb élet reményében.

Mivel a dél-koreai alkotásban sokkal visszafogottabb a színészek játéka, mint az amerikai filmekben, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kap minden kimondott szó, élesebb tekintet és gesztus. A film minden képkockája ontja magából az érzelmeket.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló