Hemzseg a történelmi pontatlanságtól A király beszéde



Oscar-díjas filmek, amelyeknek cselekménye csak részben felel meg valódi múltbéli eseményeknek.A király beszéde: A filmben Winston Churchill nagy támogatója VI. Györgynek, ám a valóságban VIII. Edwardot támogatta. A moziban a '30-as években kezdte segíteni VI. Györgyöt Lionel Logue terapeuta, míg a valóságban 10 évvel korábban kezdtek együtt dolgozni. A filmben eltúlozták VI. György beszédhibáját, az pedig biztos, hogy Louge nem hívta a becenevén az uralkodót, aki előtt nem káromkodott.

Elizabeth: Az aranykor: A legnagyobb hiba, hogy az 56 éves I. Erzsébet szerepét az akkor csak 36 éves Cate Blanchett kapta, a filmes szerelmével pedig nem is éltek egy korban. Emellett a királynő oldalt szerette megülni a lovat, míg a filmben ez nem így látható.

Szerelmes Shakespeare: A film arról szól, hogy a világhírű drámaíró akkor írta meg a Rómeó és Júliát, amikor beleszeretett egy Viola de Lesseps nevű nőbe, ám a valóságban ez nem történt meg. A Rómeó és Júliát egy 1562-es Arthur Brooke vers ihlette. A Szerelmes Shakespeare a Wessex családot is ábrázolja, pedig az a XI. században kihalt.

A rettenthetetlen: Wallace és emberei skót szoknyát viseltek a filmben, pedig ez a tradíció 300 évvel később alakult ki. Az is kitaláció, hogy Wallace elcsábította II. Edward feleségét, ugyanis a valóságban Isabella csak 3 éves volt annál a csatánál, amelynél a filmben találkoztak, ráadásul II. Edward 7 évvel később született.

Pearl Harbor: A sok apró pontatlanság közül ki kell emelni azt, amikor egy matróz Marlboro Light cigarettára gyújt, ugyanis az még nem is létezett akkoriban. Az is történelmi hiteltelenség, hogy a gyermekbénulást szenvedett Franklin D. Roosevelt elnök lábra áll.

Híd a Kwai folyón: Habár a történet megkapó, mégis Nicholson ezredes karaktere egyáltalán nem felel meg a valóságnak. A valójában Philip Toosey ezredes a filmben szerette volna, ha az emberei tisztességesek lennének és segítenének a japánoknak megépíteni a Kwai folyón átívelő hidat, amit leromboltatott, miután rájött, hogy az ellenségnek segített. A valóságban Toosey azért segített a japánoknak, mert tudta, hogy csak így maradhatnak életben a társai.

Gladiátor: Maximus Decimus Meridius karaktere és élete csak kitaláció. Az egyik legnagyobb baki az, hogy az egyik éjszaka Marcus Aureliust megöli a saját fia, azt követően, hogy elmondta neki, hogy nem ő lesz a következő uralkodó. Ennek következménye, hogy Marcus Aurelius valójában 13 évig tartó uralkodása sokkal rövidebb lett a filmben.

Az is hiba, hogy németjuhászok szerepelnek a Gladiátorban, mert ez a kutyafajta még nem létezett abban a korban. A filmben szereplő nagy katapultok biztos, hogy nem léteztek ebben az időben, ráadásul soha meg nem történt csaták is szerepelnek a moziban.

JFK - A nyitott dosszié: A történet szerint az amerikai elnök elleni merényletben és annak eltussolásában benne volt Lyndon B. Johnson alelnök, az FBI, a CIA és az amerikai hadsereg keze is, ez pedig nagy felháborodást váltott ki. A filmben több vallomás sem felel meg a valóságnak.

Éjféli expressz: A valóságban Billy Hayes egyedül utazott Törökországba, míg a filmben a barátnőjével ment nyaralni. Az egyik jelenetben a főszereplő leharapja az egyik börtönőr nyelvét, amikor a börtön pszichiátriai osztályára került. A valóságban Hayes 17 napot töltött az osztályon, de a jelenet nem történt meg. A filmben az is csak kitaláció, hogy az egyik börtönőr meg akarta erőszakolni a főszereplőt, aki ezért véletlenül megölte.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló