Üres kézzel távozott Az ír a díjátadóról



A 92. Oscar-gála legnagyobb meglepetései.Az ír üres kézzel távozott: Az 1917 mellett a 92. Oscar-gála másik, vagy inkább legnagyobb, vesztese Az ír, ami tíz jelölésből egyet sem kapott meg.

Az 1917 kudarcot vallott: A 92. Oscar-gála egyik legnagyobb vesztese az 1917, és annak rendezője, Sam Mendes, aki üres kézzel távozott. Ahogy azt várták, az 1917 a technikai díjakat gyűjtötte be. Ez alól csak a legjobb hangvágás kivétel, mert azt a kétszeres nyertes Az aszfalt királyai kapta.

A Netflix alulmaradt: A 2019-es remek szereplés után a Netflix kénytelen volt beérni két díjjal az idei Oscar-gálán. Ezek egyikét Laura Dern (Házassági történet) kapta a legjobb női mellékszereplő kategóriában, a másikat Az amerikai gyáregység, ami a legjobb dokumentumfilmért járó díjat nyerte meg.

A streamingszolgáltató az animációs kategóriában reménykedhetett a favoritnak számító alkotásai (Klaus – A karácsony titkos története, Keresem a testem) miatt, de ott végül a Toy Story 4. győzött.

Eminem mindenkit lesokkolt: Még 2003-ban nyert Oscar-díjat Eminem, méghozzá a legjobb eredeti betétdal kategóriában, a 8 mérföldben felcsendült Lose Yourselfért, a rapper azonban akkor nem jelent meg a gálán, így az aranyszobrot nem ő, hanem a társszerzője, Luis Resto vette át.

 

Most, szűk tizenhét évvel később, Eminem nemcsak elment a gálára, hanem még színpadra is lépett, méghozzá a korábban díjnyertes dalával, ezzel pedig láthatóan sikerült meglepnie a közönséget.

Az Élősködők történelmet írt: A BAFTA után sokan azt jósolták, hogy az 1917 nyeri a legjobb filmért járó Oscart, de mire a gála eljutott ehhez a kategóriához, addigra az Élősködők már három fontosabb díjat (rendező, eredeti forgatókönyv, idegen nyelvű film) bezsebelt, míg az 1917 csak technikai elismeréseket (operatőri munka, vizuális effektus, hangkeverés) szerzett.

Végül az Élősködők nyerte a legjobb film kategóriát. Az Élősködők Oscar-történelmet írt, ugyanis a kategória első dél-koreai jelöltje és díjazottja, ráadásul soha korábban nem nyert nem angol nyelvű alkotás. Emellett az 1945-ös Férfiszenvedély és az 1955-ös Marty óta az Élősködők az első a Cannes Arany Pálmásai közül, amely az Oscaron is a legjobb film lett.

Szintén az Élősködők az első legjobb film, ami a nemzetközi (korábban idegen nyelvű) film kategóriát is megnyerte. Mindezen kívül az első nem angol nyelvű film, ami a legjobb film és a legjobb rendezés díját is megkapta.

Bong Joon-ho mindent vitt: Nagy meglepetés érte az Élősködők dél-koreai rendezőjét, ugyanis miután átvette a nemzetközi film és eredeti forgatókönyv díjakat, ismét a színpadra hívták, hogy átvegye a legjobb rendezőnek járó aranyszobrot, majd jött a legjobb film kategória.

A dél-koreai rendező életében először kapott Oscar-jelölést, méghozzá rögtön hármat, amelyeket sikerült díjra váltania. A legjobb nemzetközi film esetében attól, hogy az aranyszobort az alkotás rendezője veszi át, még nem egy személyt, hanem egy országot díjaznak.

Taika Waititi felülkerekedett a Kisasszonyokon: Azon, hogy a Jojo Nyuszi felülkerekedett a Kisasszonyokon a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában, talán maga Taika Waititi, a Jojo Nyuszi író-rendező-Hitlere lepődött meg a legjobban.

A döbbenet oka az is lehet, hogy Greta Gerwig Kisasszonyok című alkotása kevésbé megosztó darab. A két film abban egyezett, hogy csak ebben az egy kategóriában volt esélyük. Waitit, az Oscar-díjasok első maori leszármazottja, annyira nem számított a diadalra, hogy látszólag még beszéddel sem készült.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló