A kézszárítók nem pusztítják el az új koronavírustTévhitek és azok cáfolata a COVID-19-ről.A kézszárítók elpusztíthatják az új koronavírust. – Jelenleg a COVID-19 elleni legjobb védekezés a gyakori kézmosás (vagy alkoholos kézfertőtlenítő használata), amit papírtörlővel vagy meleg levegővel történő kézszárításnak kell követnie.

Az új koronavírus csak az idősebb embereket betegíti meg. – Válogatás nélkül, minden korosztályt megfertőzhet az új koronavírus. Ebből a mítoszból legfeljebb annyi igaz, hogy az idősebb emberek és a már súlyos egészségi problémákban (például cukorbetegség, asztma, szívbetegség) szenvedők érzékenyebbek a vírusra, emiatt esetükben könnyebben alakulhat ki súlyos lefolyású betegség.

A fokhagyma fogyasztása segíthet megakadályozni a koronavírus-fertőzést. – A WHO szerint a jelenlegi új koronavírus-járvány esetében nincs bizonyíték arra, hogy valamelyik gyógynövény védelmet nyújtana a betegség ellen.

Az antibiotikumok hatékonyak az új koronavírus megelőzésében és kezelésében. – Az antibiotikumokat csak baktériumok elpusztítására lehet alkalmazni, a vírusok ellen hatástalanok.


A szezámolajjal való kenegetés megakadályozhatja a koronavírus bejutását a szervezetbe. – A WHO álláspontja szerint a test (akár annak egésze) szezámolajjal történő bedörzsölése biztos, hogy nem akadályozza meg a koronavírus szervezetbe való bejutását.

A hőszkennerek hatékonyan kiszűrik a koronavírussal fertőzött embereket. – Az igaz, hogy kiszűrhetik a betegek egy részét, de fontos megjegyezni, hogy a hőszkennerek csak azokat a lázas embereket lehet megtalálni, akiknek a testhőmérsékletük magasabb a normálisnál.

Természetesen láza valakinek nem csak a COVID-19 miatt lehet, másrészt a koronavírussal megfertőzött személyeknél a lappangási idő alatt (2-10 nap) nem jelentkeznek tünetek, így a hőmérsékletük sem tér el a normálistól.

A tüdőgyulladás elleni oltások megvédhetnek a koronavírus ellen is. – Jelenleg nem létezik olyan oltás, ami védelmet nyújtanak a SARS-Cov2 koronavírus ellen. Ez egy annyira új és különleges vírus, hogy saját oltóanyagot kell kifejleszteni hozzá.

A házikedvencek terjeszthetik tovább a koronavírust. – A WHO megerősítette, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy SARS-Cov2 kórokozó képes megfertőzni a házikedvenceket, így arra sincs bizonyíték, hogy továbbterjeszthetik a COVID-19 betegséget.

Ha az egész testünket bepermetezzük alkohollal vagy klórral, az elpusztíthatja a koronavírust. – A felületek fertőtlenítésére kiváló megoldás az alkohol és a klór permetezése, de a vegyi anyagok nem végeznek a vírussal, ha valaki már megfertőződött. Emellett a vegyi anyagok irritálhatják a szem és a száj nyálkahártyáját.

Az ultraibolya fertőtlenítő lámpa elpusztíthatja a koronavírust. – A WHO álláspontja szerint az UV-lámpákat soha nem szabad kéz vagy bőr sterilizálására használni, mert bőrirritációt okozhatnak.

Az orr rendszeres sóoldatos átöblítése segít megelőzni a koronavírus-fertőzését. – Jóllehet az orr sóoldatos öblítése segíthet a nátha mielőbbi leküzdésében, de arra nincs bizonyíték, hogy ez hatásos lenne a légúti megbetegedésekkel szemben, így a COVID-19 ellen sem nyújt védelmet.

Az orröblítés esetében fontos, hogy csak steril eszközt és folyadékot szabad használni, nehogy az ember önmagának okozzon valamilyen fertőzést!

Nem biztonságos Kínából levelet vagy csomagot kapni. – A WHO szerint ez egyáltalán nem igaz. A korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a koronavírusok nem élnek meg annyi ideig a tárgyakon, ameddig egy levél vagy csomag Kínából Európába érkezik.

(Forrás: hazipatika.com)

Ajánló

Ajánló